Witlef Wieczorek
Witlef Wieczorek, oavlönad docent på avdelningen för kvantteknologi på MC2, hedras med det prestigefulla forskningsanslaget Wallenberg Academy Fellow från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Foto: Michael Nystås​

Kvantforskare utnämnd till Wallenberg Academy Fellow

Witlef Wieczorek, oavlönad docent på avdelningen för kvantteknologi på MC2, hedras med det prestigefulla forskningsanslaget Wallenberg Academy Fellow från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. "Jag är överväldigad av både beslutet och utmärkelsen," säger Witlef. 
Att bli utsedd till Wallenberg Academy Fellow innebär ett femårigt anslag som ger unga forskare möjligheter att göra viktiga vetenskapliga genombrott genom att få långsiktig forskningsfinansiering i Sverige. Witlef Wieczorek tilldelas totalt 7.5 miljoner kronor för åren 2020-2024 med möjlighet att ansöka om en femårig förlängning efter det.
– Det känns väldigt bra, jag är överväldigad av både beslutet och utmärkelsen. Wallenberg Academy Fellow betyder mycket för mig eftersom det ger mig möjlighet att bedriva ett långsiktigt och utmanande forskningsprojekt här på Chalmers, säger Witlef.
 
Han kom till MC2 2017 som forskarassistent inom excellensinitiativet Nano. Sedan dess har han byggt upp ett laboratorium och en forskargrupp med fokus på forskning kring mekaniska kvantkomponenter.
Som Wallenberg Academy Fellow får Witlef Wieczorek möjlighet att genomföra sitt forskningsprojekt "Svävande supraledande mekaniska resonatorer: en ny plattform för kvantexperiment och sensorer".
– Projektets stora mål är att skapa ett rumsligt superpositionstillstånd för ett mikrometerstort objekt. Även om superpositionstillstånd är essentiellt inom det växande forskningsområdet kvantteknologi, har  sådana stora objekt aldrig förts in i sådana tillstånd. 
  
Witlef ger oss ett exempel:
– Erwin Schrödinger, en av kvantmekanikens grundare, utvecklade tankeexperimentet med en katt som var både död och levande på samma gång. Även om ett sådant tillstånd i princip tillåts av kvantmekanikens lagar, har vi aldrig observerat katter i superposition. Det nuvarande rekordet i superpositionsstorlek innehas av imponerande experiment som observerar interferens hos stora molekyler. Mitt projekt syftar till att superpositionera tio miljoner gånger tyngre objekt. Det är ett ambitiöst mål! Därför konstruerar vi en ny experimentell plattform som borde göra detta möjligt: svävande superledande objekt i mikrometerstorlek som är kopplade till superledande kretsar, förklarar han.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse offentliggör 29 nya Wallenberg Academy Fellows den 3 december 2019. Satsningen är tänkt att stärka Sverige som kunskapsnation genom att behålla de största talangerna i landet. Samtidigt rekryteras också yngre, internationella forskare till Sverige.
– Ska man göra vetenskapliga genombrott måste man koncentrera sig på sin forskning under en längre tid och med bra resurser. Wallenberg Academy Fellows får den möjligheten, och de får den under den kanske mest kreativa fasen i forskarkarriären. De får också chansen att delta i ett mentorsprogram vilket hjälper dem att stärka sitt vetenskapliga ledarskap, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien.

Text och foto: Michael Nystås

Läs en sammanfattning av Witlef Wieczoreks forskning 

Läs pressmeddelandet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Läs om de andra forskarna från Chalmers som får forskningsanslag genom Wallenberg Academy Fellows:

Läs tidigare intervju med Witlef Wieczorek


​​​

Sidansvarig Publicerad: on 19 maj 2021.