Nytt världsrekord i datahastighet på optisk multimod-fiber genom samarbete mellan Chalmers och IBM

Lasrar från Chalmers (nederst) integrerade med drivelektronik från IBM (överst

I de stora datacenters varifrån trafiken på internet styrs och där information lagras för bl.a. molnbaserade tjänster och sociala medier, används numera optiska datakablar för kommunikation mellan tusentals servrar och annan utrustning. Optiska datakablar används också i stor skala i superdatorer och datorkluster för kommunikation mellan processorer, minnen och andra enheter. Över 80% av kablarna är kortare än 50 m och pga. kostnadskrav används multimod-fiber*. Kommersiella datakablar har idag en maximal kanalhastighet på 25 Gbit/s. Dock krävs avsevärt högre datatakter inom en snar framtid.
 
Genom att kombinera snabba lasrar utvecklade vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2) på Chalmers med snabb elektronik i kisel-germanium utvecklad vid IBM i Yorktown Heights (NY, USA) har forskare vid IBM nu lyckats skicka data med en hastighet på 64 Gbit/s. IBM anser att tekniken är färdig att kommersialisera för att komma användarna tillgodo och möjliggöra en fortsatt utveckling av datacenter och kraftfulla datorer där just kommunikationskapacitet, snarare än beräkningskapacitet, numera är begränsande.
 
Resultaten presenterades vid en stora fiberoptiska kommunikationskonferensen (Optical Fiber Communications Conference, OFC) i San Francisco i mars (presentation nr. Th3C.2):
Titel:
64 Gbit/s transmission over 57 m MMF using an NRZ modulated 850 nm VCSEL
Författare:
IBM: D.M. Kuchta, A.V. Rylyakov, C.L. Show, J.E. Proesel och C. Baks
Chalmers: P. Westbergh, J.S. Gustavsson och A. Larsson
 
För frågor, vänligen kontakta Professor Anders Larsson, anders.larsson@chalmers.se, 0703-088626
 
*En multimodfiber är en fiber som är ”grövre” (större dimensioner än singelmodfiber som man använder för telekommunikation på långa avstånd) vilket gör att det är lättare att linjera en laser till fibern för att få in så mycket ljus som möjligt.
 

Sidansvarig Publicerad: ti 15 apr 2014.