Ny film med Åsa Haglund om blått laserljus

Se en film med Åsa Haglund, docent på avdelningen för fotonik på MC2, om hennes forskning om blå lasrar, finansierad av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF).
​Det är blått ljus Åsa Haglund och hennes forskare på Chalmers vill skapa. 2014 gick Nobelpriset i fysik till uppfinningen av blå lysdiodrar, för att göra ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor en bra ersättning för de gamla energislukande glödlamporna. Men Åsa Haglund vill gå ett steg längre.
 Vi är intresserade av att undersöka om man kan ha laserbaserad belysning istället för LED-lampor. LED-lamporna är väldigt bra, de har väldigt hög energiverkningsgrad när man inte försöker få ut så mycket ljus från dem. Men från en lampa vill man ha ganska mycket ljus. Då måste man skicka in ännu mera ström i LED-lampan för att få ut mer ljus. Men gör man det går verkningsgraden ner dramatiskt. Den kan sjunka från kanske 80 procent till 40 procent, säger Åsa Haglund i filmen från SSF.

Åsa Haglund är medlem i SSF:s karriärutvecklingsprogram för unga forskningsledare, och finansieras med sex miljoner kronor under 2014-2019.
Hör henne berätta mer om sin forskning och om framtida användningsområden för det blå  laserljuset i den sex minuter långa filmen.

Sidansvarig Publicerad: fr 09 jun 2017.