​Professor Steven G Louie. Foto: Michael Nystås ​

Möt jubileumsprofessorn Steven G Louie

Professor Steven G Louie, UC Berkeley, USA, är en av fyra jubileumsprofessorer på Chalmers under 2017. Han gjorde sitt första besök på värdinstitutionen Mikroteknologi och nanovetenskap – MC2 –  för några månader sedan. Vi fick chansen att träffa honom och ställa några frågor.
Steven G Louie är professor i fysik vid University of California sedan 1984. Där har han sin egen grupp av doktorander och postdokforskare.
– Min grupp är i storleksordningen 12-15 personer. För närvarande har jag åtta studenter och ett par gästforskare. Vi arbetar med olika projekt, säger Steven G Louie, som är en mycket artig man.
 
Professor Louie föddes 1949 i staden Taishan i Kina. Taishan ligger nära Hongkong.
– Min familj flyttade till Hongkong när jag var fem år gammal, och vi kom till slut till USA när jag var elva. Jag är i grund och botten uppvuxen i Kalifornien, och känner mig mycket mer som amerikan än kines, säger han.
 
Efter att ha passerat igenom det amerikanska offentliga skolsystemet, gick den unge Steven G Louie vidare till University of California för sin grundutbildning och forskarutbildning. Han doktorerade 1976.
– Jag har tyckt om vetenskap och matematik ända sen tonåren, och bestämde mig därför för att satsa på fysiken. Det har i efterhand varit ett bra beslut. Jag har haft stor glädje av min karriär.
 
Vad är dina forskningsintressen?
– Jag är intresserad av den kondenserade materiens fysik. Det innebär att man försöker förstå materialets beteende och egenskaper. Mina forskningsintressen är egentligen ganska tråkiga ... de täcker ett antal olika materialklasser, som går från halvledare till metaller till supraledare.
– I dag är jag väldigt intresserad av att förstå egenskaperna hos nanostrukturmaterial och så kallade reducerade dimensionssystem som grafen, vilket i grunden är ett tvådimensionellt material med en tredje dimension som bara är ett atomlager tjockt. Mitt intresse och min expertis är i grunden att försöka förstå egenskaperna hos dessa material genom teoretiska analys- och beräkningsstudier med hjälp av grundprinciperna. Det involverar ibland mycket nya och djupa teoretiska koncept, men samtidigt storskaliga beräkningar, för att vi vill kunna skapa samband med verkliga experiment gjorda på dessa material.
 
År 2016 grundade Steven G Louie och blev chef för ett nytt centrum för beräkningsstudier vid Berkeley, The Center for Computational Study of Excited-State Phenomena in Energy Materials.
– Ja, det är en mycket spännande verksamhet. Det blir spännande att samla en grupp människor för att arbeta med den här typen av teoretiska materialberäkningar, säger han.
 
På fritiden gillar Steven G Louie att spela tennis och arbeta i sin trädgård:
– Ja, jag tycker om att spela tennis och även trädgårdsarbete – det är mina två favoritsysslor vid sidan av fysikforskningen. Jag har också fem barnbarn, som ger mig mycket njutning och avkoppling. Den äldsta är sex år, den yngste är bara fem månader. Jag har tre egna vuxna barn; en pojke och två tjejer, säger han.

Steven G Louie med två av sina MC2-värdar, prefekt Mikael Fogelström, till vänster, och professor Tord Claeson, till höger.
 
Nu är Steven G Louie också stolt jubileumsprofessor på Chalmers, tillsammans med tre andra kollegor från universitet i Europa och USA. Han ser utnämningen som "väldigt spännande".
– Det är en ära att bli utvald till jubileumsprofessor. Chalmers är ett mycket välkänt universitets- och forskningscenter i världsklass, så jag ser fram emot möjligheten att lära känna människorna här bättre och få mer djupgående information om de aktiviteter som pågår, och möjligheter till framtida samarbeten. Huvudsyftet med denna resa är i grund och botten att lära känna människorna här på institutionen och utforska möjligheterna att hitta något av gemensamt intresse att arbeta med.
 
Kommer du ihåg var du var när du fick beskedet?
– Jag tror att jag var på jobbet och fick ett mejl från professor Tord Claeson. Men det var inget telefonsamtal, jag kommer inte ihåg att någon ringde, säger han med ett lätt leende, medan han uttalar Tord Claesons efternamn "Klejson".
– Jag känner människor här och jag har interagerat med till exempel professor Claeson tidigare, men jag har aldrig haft något formellt samarbete tidigare. Därför tycker jag att det är spännande att komma hit.
 
Någon formell ceremoni där han kommer att få ta emot sin jubileumsprofessur känner han inte till:
– Jag är inte säker på det, men jag har hört att Chalmers rektor vill träffa mig; inte under detta besök men vid mitt nästa besök. Han är utomlands just nu.
 
Steven G Louie genomförde sitt första besök till Chalmers och MC2 i sin nya roll som jubileumsprofessor i slutet av mars och början av april och tillbringade då en hel vecka i Göteborg. Han gillar staden mycket:
– Jag har bara varit här i två dagar men jag gillar den väldigt mycket. Göteborg är väldigt trevligt, det är en stad i lagom storlek, inte för stor men samtidigt mycket vänlig. Och maten är god!
 
Hur var din resa till Göteborg?
– Den var bra, lång men bra. Min fru är med mig den här gången, och vi flög från San Fransisco, Kalifornien. Hon är ute på sightseeing på egen hand i dag.
Förra gången han besökte Göteborg var på en konferens om nanorör för ungefär tio år sedan.
 
Steven G Louies första vecka på MC2 hade ett extremt späckat schema, och vi hade tur att få träffa honom för den här intervjun. Professorn skulle träffa och diskutera med många olika människor. Bland mycket annat föreläste han vid den årliga Göteborgs mesoskopiska föreläsning i Kollektorn på MC2 den 30 mars.
 
Har du möjlighet att se laboratorierna?
– Ja, jag kommer att hinna se laboratorierna, men de senaste två dagarna har jag mestadels haft enskilda möten med ett antal personer för att diskutera det senaste och bästa som har gjorts här i huset. Jag tycker att det är fascinerande och jag märker att mycket spetsforskning genomförs här.
 
Kommer du tillbaka flera gånger under året?
– Ja, min plan under de närmaste åren är att försöka hitta tid att komma hit några gånger som en del av min jubileumsprofessur. Förhoppningsvis finns det några fruktbara och långsiktiga samarbeten att bygga vidare på, säger Steven G Louie.
 
På MC2 kommer institutionens prefekt Mikael Fogelström att ta väl hand om professorn tillsammans med avdelningen för tillämpad kvantfysik.
 
2017 års jubileumsprofessorer på Chalmers är Steven G Louie, UC Berkeley, USA, Virpi Kristiina Tuunainen, Aalto University, Finland, Robert Sinclair, Stanford University, USA och Konstantin Neyman, Universitat de Barcelona, ​​Spanien.
 
Text och foto: Michael Nystås
 
Fakta om Steven G Louie
Steven G Louie är forskare inom den kondenserade materiens fysik och materialvetenskap. Han doktorerade i fysik vid UC Berkeley 1976. Efter att ha arbetat vid IBM Watson Research Center, Bell Laboratories och University of Pennsylvania, återvänder han till UC Berkeley 1980. Han är medlem i National Academy of Sciences (2005), medlem i American Physical Society (1985), senior fakultetsforskare och Theory Facility Director för Molecular Foundry vid LBNL, och redaktör för tidskriften Solid State Communications. Han har tilldelats Sloan Fellowship (1980), Guggenheim Fellowship (1989), två Miller Professorships (1986, 1995), US Department of Energy Award för Sustained Outstanding Research i Solid State Physics (1993), Lawrence Berkeley National Laboratory Outstanding Performance Award (1995), Aneesur Rahmanpriset för Computational Physics vid American Physical Society (1996), och Davisson-Germerpriset i Surface Physics vid American Physical Society (1999). Tillsammans med ML Cohen tilldelades han Foresightinstitutets Richard P. Feynmanpris i nanoteknologi (2003). Web of Science rankar honom som en av de mest citerade forskarna i fysik.
 
 
Jubileumsprofessor på Chalmers
När Chalmers fyllde 150 år 1979 gav regeringen en jubileumsprofessur till Chalmers i present. Därefter har Chalmers avsatt pengar för att fortsätta. Professorerna utses årligen av rektor; forskaren ska tillföra Chalmers ny kompetens och stärka högskolans internationella kontakter. Professuren brukar delas upp tre–fyra perioder under året och innehas av olika professorer.

Sidansvarig Publicerad: on 19 maj 2021.