Bild på Larsson och Stake.
Anders Larsson och Jan Stake på MC2 hör till de chalmersforskare som får miljonanslag från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). Foto: Henrik Sandsjö och Anna-Lena Lundqvist

Miljonregn över framtidens informations- och kommunikationsteknik

Anders Larsson och Jan Stake på MC2 hör till de chalmersforskare som får miljonanslag från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). "Vi kommer nu att för första gången kunna undersöka möjligheten att genom kanalövervakning och anpassning av signalparametrar i realtid nå högsta möjliga datatakt över ett stort temperaturområde", säger Anders Larsson, professor i fotonik.
SSF delar ut närmare 200 miljoner kronor till sex olika projekt i en forskningssatsning på snabbare, effektivare och energisnålare informations- och kommunikationsteknik (IKT). De sex projekten får mellan 28 och 35 miljoner kronor vardera under fem år.
– Tillsammans har de förutsättningar att stärka Sveriges position inom viktiga områden för vår industri och konkurrenskraft, säger Jonas Bjarne, forskningssekreterare hos SSF, i ett pressmeddelande.

Bild på Anders Larsson.Anders Larsson (t h), professor på avdelningen för fotonik på MC2, beviljas 32 253 449 kronor till sitt projekt "Optiska länkar för krävande datormiljöer", som handlar om att möjliggöra kraftfullare datorer och beräkningssystem.
Larsson förklarar att fiberoptiska datakablar används allt mer i kraftfulla datorer och beräkningssystem, från stora serverhallar till enskilda signalbehandlingsenheter, när kraven på bandbredd och energieffektivitet ökar. Framtidens fiberoptiska länkar för till exempel serverhallar, fordon och radarsystem måste inte bara klara krav på högre kapacitet och lägre effektförbrukning utan måste också fungera vid högre temperaturer och över ett större temperaturområde.
– Därför behövs en ny generation komponenter och kretsar som klarar dessa krav. Dessutom kommer en viss adaptivitet att behövas för att anpassa signalparametrar till förändringar i länkens egenskaper med temperatur, säger Anders Larsson.

Syftet med projektet är att göra detta möjligt genom tvärvetenskaplig forskning med expertis inom optoelektronik, elektronik och optisk kommunikation. Projektet involverar fyra forskargrupper på Chalmers som leds av Anders Larsson, Peter Andrekson, båda på MC2, Lars Svensson på institutionen för data- och informationsteknik och Henk Wymeersch på institutionen för elektroteknik.
– Vi kommer att utveckla en ny generation laserdioder och drivar/mottagarkretsar för höga temperaturer och stora temperaturvariationer och, för första gången, undersöka möjligheten att genom kanalövervakning och anpassning av signalparametrar i realtid nå högsta möjliga datatakt över ett stort temperaturområde, förklarar Anders Larsson.

Projektet drivs i nära samarbete med Nvidia, Volvo Cars och Saab Surveillance, företag i Göteborg som är beroende av denna teknik för framtida produkter inom respektive marknader: serverhallar, fordon och radar.

Bild på Jan Stake.Jan Stake (t v), professor i terahertzteknik och chef för avdelningen för terahertz- och millimetervågsteknik på MC2, är medsökande i ett projekt som leds av Joachim Oberhammer från Kungliga Tekniska högskolan (KTH).
– I projektet vill vi demonstrera telekommunikation vid frekvenser nära 1 THz, vilket inte har gjorts tidigare i Sverige. För att nå målet krävs nya kombinationer av olika teknologier, och vi samarbetar med expertis på Chalmers, där man utvecklat några av de mest framstående halvledaranordningarna för THz-frekvenser, säger Joachim Oberhammer i en artikel på KTH:s hemsida.

SSF:s forskningssekreterare Jonas Bjarne poängterar att fyra av de sex projekten har energieffektivitet som gemensamt tema:
– Detta är strategiskt mycket viktigt då IKT-sektorns dramatiskt ökande energiförbrukning uppmärksammas alltmer, säger han.

Förutom Larsson och Stake får Per Stenström, professor på avdelningen för datorteknik på institutionen för data- och informationsteknik på Chalmers, 28 086 883 kronor i anslag i samma utlysning.

Foto på Anders Larsson: Henrik Sandsjö
Foto på Jan Stake: Anna-Lena Lundqvist

Läs pressmeddelande från SSF >>>

Läs nyhet om Per Stenströms projekt >>>

Läs nyhet om KTH/Chalmers-projektet "THz kommunikation – NU" >>>

Publicerad: fr 06 nov 2020.