​Professor Göran Johansson talar på TedX Göteborg den 23 oktober. Foto: Michael Nystås

Göran Johansson talar på TedX Göteborg

Göran Johansson, professor i tillämpad kvantfysik och föreståndare för avdelningen för tillämpad kvantfysik på MC2, är en av talarna på TedX Göteborg den 23 oktober. "Det känns både nervöst och kul", säger han.

TED är ett ideellt internationellt nätverk som arbetar för idéer värda att spridas. Fenomenet med bandade föreläsningar som nuförtiden också görs fritt tillgängliga på internet, startade i Kalifornien redan 1984. TEDx kallas de lokala nätverksträffarna runt om i världen. TEDx Göteborg har funnits sedan 2009.

Temat för TedX Göteborg den 23 oktober är "Brave New World". Kvällens värd är entreprenören och riskkapitalisten Johan Staël von Holstein. Göran Johansson är i fint sällskap och delar scen med Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne, psykologen Katarina Blom, sociala entreprenören Carolina Jonnor, psykologerna Tyler Talib Fisher & Shubhaa Fisher, poeten och aktivisten Agnes Török, företaget Techon Creatives grundare och vd Joel Rozada, samt psykologen och ekonomen Per Espen Stoknes. Det blir även uppvisningar av yogaakrobaterna Tobias Strollo och Gabriella Bergbäck från Acro Yogis, och dansaren Mia Hellberg.
Från Chalmers deltar dessutom Asgeir Sigurjónsson, Shea Hagy och David Martinez med sitt företag EarthLab, som är en så kallad sustainable development studio. Trion har samtliga en examen från masterprogrammet "Design for Sustainable Development" på Chalmers.

Titeln på Göran Johanssons föredrag är "The conundrum of quantum computers" ("Kvantdatorernas gåta"). Han kommer att tala om nästa kvantdatorrevolution, och hur kvantdatorer i framtiden kan förändra vårt sätt att lära oss nya saker om världen.
– Jag ska alltså prata om varför jag vill bygga en kvantdator. Det hela spelas in på Clarion Hotel Post i Göteborg den 23 oktober, säger Göran Johansson.

Är det öppet för publik?
– Japp, och jag tror någon nämnde att chalmerister har rabatt.

Göran Johansson blir nu den andre forskaren från MC2 som släpps in på Ted-arenan. Tidigare har institutionens prefekt Mikael Fogelström, professor i teoretisk fysik, talat vid två tillfällen. I november 2013 talade han under rubriken "Graphene Science"; en föreläsning som i dagsläget har över 300 000 visningar på Youtube. I oktober 2014 var det dags igen, då under rubriken "Graphene, from a layer of atoms to applications", en föreläsning med över 86 000 visningar. Genomslaget kan alltså vara enormt.

Text och foto: Michael Nystås

Läs mer om de andra talarna på TedX Göteborg >>>

Se Mikael Fogelströms båda Ted-föreläsningar >>>

Publicerad: ti 10 okt 2017.