George Bernard Shaw räddade Mårtens liv

"Livet handlar inte om att hitta dig själv. Livet handlar om att skapa dig själv." Författaren och Nobelpristagaren George Bernard Shaws ord räddade hälsocoachen Mårten Nyléns liv. Det berättade han när han gästade MC2:s institutionsdag den 7 september.

Mårten Nylén delade med sig av en spännande och dramatisk livsresa, som gav nya infallsvinklar på de råd och tips han gav om hur man bäst tar hand om sig själv och sin hälsa för att må bra. Han adopterades som baby från Korea och vittnade om en mestadels trygg och positiv uppväxt i Sverige. Men i tonåren började han ändå tvivla på sig själv:
– Som 15-åring började jag fundera på vem jag är. Det var som att stå i en stor storm, som den allra största stormen. När jag var 17 och ett halvt år fick jag se det där citatet av George Bernard Shaw, och jag insåg att det kanske handlar om att skapa sig själv snarare än att hitta sig själv. Så jag bestämde mig för att göra ett försök, berättade Mårten Nylén.
Rent konkret utbildade han sig till tränare och coach inom friskvård och hälsa. Ett lyckokast som han i dag lever på som inspiratör, tränare och föreläsare. För allmänheten är Mårten Nylén kanske mest känd efter sin medverkan som huvudcoach i dokusåpan "Biggest Loser" under åren 2010-2014 och därefter i extremsportprogrammet "Ninja Warrior".
– Hälsa är mycket viktigt. Om du tar hand om din hälsa kommer du också att bli smartare. Jag vill hjälpa människor att skapa mer hälsa och mer skratt. Mitt budskap är enkelt: det handlar om att le, sa han.

Mårten Nylén uppmanade åhörarna att lokalisera ett litet leende inom sig själva, och tänka på de fem personer som betyder mest i deras liv.
– Hur många tänkte på sig själva? skojade Nylén och fortsatte trumma in sitt budskap:
– Om du bryr dig om din egen hälsa kommer du också att påverka alla andra som du bryr dig om.

Ewa Simpanen presenterade sin forskning.

Hans definition av hälsa är ett tillstånd då man mår bra inombords och känner glädje. Hälsan är nyckeln till att få allt i livet att gå bättre, menar Mårten Nylén. Men det är också en fråga om fokus och attityd; med ett negativt sinne går det inte att få ett positivt liv.
– Men det är aldrig försent att börja! Det krävs inga stora steg, det räcker med små steg, sa han.
Nylén lyfte fram sin vän, den tidigare Biggest Loser-vinnaren Hristos Adoniadis, som gick ner hela 80 kilo under programmets tio veckor, som ett talande exempel. Han betonade dock att hälsa naturligtvis inte enbart handlar om viktnedgång.
– Jag träffade honom varje dag i fyra månader. Den Hristos jag träffade första dagen var en person helt utan drömmar. Men sedan förändrades allt. Viktnedgången är den lätta biten. Det svåra är att förändra sitt sätt att tänka och vara, sa Mårten Nylén.

Av nio bra saker och en dålig sak i en personlig lista, är det oftast den dåliga saken vi fokuserar på. Och det är här leendet kommer in.
– När vi har det svårt är det bra att ha gott om leenden. Annars fokuserar du på de dåliga sakerna. Så börja samla på leenden runtomkring dig!
Ett konkret tips från Mårten Nylén var att börja varje dag med att försöka tänka på något positivt, och att göra något som får dig att må bra.
Själv jobbar han utifrån vad han kallar för en "balanstabell", en "table of balance". Den består av fyra ben: fysisk aktivitet, mat, återhämtning och sömn, samt stress.
– Börja med att identifiera den svagaste länken bland de fyra benen för din egen del. Försök sen att stärka de övriga. Om du till exempel upplever mycket stress så ska du definitivt träna och öka din fysiska aktivitet. Nyckeln är att sätta realistiska och uppnåeliga mål. Och glöm inte leendet!

Mårten Nylén avslutade sin inspirerande föreläsning med att ge publiken en rad kloka oneliners och visdomscitat:

"Om du fortfarande letar efter den där personen som ska förändra ditt liv - ta en titt i spegeln!"

"Låt inte gårdagen begränsa ditt nu – tänk annorlunda – det är en ny dag i dag, du kan börja nu!"

"Om du inte ändrar på något, så kommer ingenting att ändras."

"Allting startar med dig själv!"

Mikael Fogelström hälsade alla välkomna.

Institutionsdagen samlade ett 70-tal deltagare på Serneke Arena i Kviberg, och inleddes med att Mikael Fogelström, MC2:s prefekt, hälsade alla välkomna och höll ett kort anförande. Några timmar tidigare hade Chalmers rektor Stefan Bengtsson haft sin traditionella terminsupptakt i kårhuset, något som Fogelström refererade till:
– Det var ett ganska spännande och inspirerande tal, recenserade Mikael Fogelström.

Han kommenterade även de utmaningar han såg för MC2:s del framöver, och såg ett behov av att utveckla kommunikationen mellan avdelningar och nivåer.
– Det blir också allt viktigare att kommunicera vår forskning bättre. En av mina personliga utmaningar för året är att jobba mer med mina kommunikativa färdigheter, sa Fogelström.

Han berömde också arrangörernas arbete med den nyligen avslutade konferensen LT28, 28th International Conference on Low Temperature Physics:
– Vi gick därifrån med en extremt positiv bild. Vi lyckades ordna en konferens som fungerade fullt ut, hela vägen.

Marlene Bonmann och Xinxin Yang gjorde en gemensam presentation.

MC2-dagen fortsatte med fyra korta doktorandpresentationer, där Qi Li, avdelningen för elektronikmaterial och system, Ewa Simpanen, avdelningen för fotonik, Xinxin Yang och Marlene Bonmann, avdelningen för terahertz- och millimetervågsteknik, och Henrik Eliasson, avdelningen för fotonik, på två minuter sammanfattade sin forskning. Qi Lis presenterade nyordet "supercapattery", som är en sammanskrivning av "supercapacity" och "battery". Ewa Simpanen hade fått till en rubrik med stor självdistans: "Not too detailed, short, but interesting presentation." Xinxin Yang och Marlene Bonmann valde att ge en gemensam presentation, där de intervjuade varandra om sin forskning. Ett annorlunda och lyckat upplägg.

Mårten Nyléns föreläsning följdes upp med att deltagarna delades in i fem grupper som cirkulerade mellan lika många stationer. Utifrån dagens friskvårdstema handlade det om yoga, volleyboll och gympa - för både kroppen och knoppen. Mårten Nylén ledde själv en station med fem övningar på olika nivåer. Ewa Simpanen agerade värdinna på en speciell station om kreativitet och att träna hjärnan. Det var en teambyggartävling där deltagarna fick bygga torn, kristallstrukturer och geometriska figurer, broar och djur med hjälp av tandpetare, grillspett och marshmallows i olika storlekar.

Ewa Simpanen var imponerad av prestationerna:
– Bland diamanter, mördarsniglar, grafen, älgar, katter och hyperkuber fanns ett 110 centimeter högt torn som stödde sig på fyra grundpelare och en bro på hela 2,1 meter, kommenterade Ewa Simpanen.
Vid den kreativa stationen utnämndes också en vinnare: lag nummer 1 levererade en stadig prestation i alla kategorierna.

Planeringsgruppen för MC2-dagen bestod av Debora Perlheden, Ewa Simpanen, Ulf Södervall och Jeanette Träff.

Text och foto: Michael Nystås
Foto från kreativitetsövningen: Ewa Simpanen

Publicerad: on 13 sep 2017.