Program för allmänheten
Matematisk afton, fredag den 2 oktober
Kontaktperson: Carl-Joar Karlsson, doktorand, carljoar@chalmers.se
Våra forskare gästas av Marcus du Sautoy, och vi får lära oss hur matematik kan vara både konkret, abstrakt, användbart och intelligent i en serie föreläsningar. Årets vetenskapsfestival blir digital. Läs mer på https://vetenskapsfestivalen.se/.
Modeller för transport i porösa material
17.00-17.20
Tobias Gebäck, docent
Vi studerar matematiska modeller från mikroskala till makroskala för att förstå hur materialstrukturen på mikronivå styr transporten av molekyler och vätskor. Vi funderar också kring hur detta kan användas för att kontrollera transport i allt från blöjor till tabletter.
How can we save money in the wind industry
17.20-17.40
Quanjiang Yu, doktorand
Global warming is a major issue now. Wind power is renewable and produces almost no greenhouse gas during operation. However, the maintenance cost is quite huge. To reduce that, we have designed a methodology that maintains the equipment in a more beneficial way.
Fantastiska oändligheter och hur man tämjer dem
17.40-18.00
Axel Flinth, gästlärare
Oändligheten kan ju verka omöjlig att föreställa sig, kanske till och med överväldigande eller skrämmande. Inom matematiken är det vardagsmat att färdas både till oändligheten, bortom den och tillbaka igen. Här lär vi känna några sätt matematiker använder för att inte gå vilse i dessa färder.
Deep learning for object recognition
18.00-18.20
Saga Helgadottìr, doktorand
Deep learning is a machine learning technique that teaches computers to do what comes naturally to humans: learn by example. In this talk, I will show how Deep learning can be used to track objects, in particular microscopic particles.
The creativity code decoded
18.30-19.30
Marcus du Sautoy, Prof. Dep of Continuing Education and the Mathematical Inst, Oxford University.
Beskrivning: In The Creativity Code, Marcus du Sautoy provides an essential guide
into how algorithms work and the future of AI. He asks how much of our
emotional response to art is a product of our brains reacting to pattern
and exactly what it is to be creative in mathematics, art, language and
music.
Skolprogrammet Matematiska leksaker
I över 15 år har Matematiska vetenskaper deltagit i Vetenskapsfestivalen med ett skolprogram. Detta består av fem stationer med olika matematiska problem där deltagarna efter en genomgång av förutsättningarna själva får pröva sig fram, och som avslutas med en förklaring av problemen. I år finns det sammanlagt ett 20-tal pass för klasser mellan årskurs 4 och 9.
Våra matematiska leksaker används även för lärarstudenter och besökande gymnasieklasser. Från början fanns det fler stationer, men alla vill gärna pröva allt så för att hinna med har det minskats ner till fem stationer som vi vet är uppskattade. Vi märker att skolor gärna kommer tillbaka, särskilt om det finns ett matematikintresse hos läraren. Vi anpassar nivån efter åldern på eleverna, den största skillnaden är annars att de yngre eleverna tenderar att vara mer nyfikna och framåt.
Skolprogrammet är öppet 28 september–2 oktober och man anmäler sig via vetenskapsfestivalen.se . Läraren får med sig ett material om stationerna och matematiken bakom dem.