bild på bilen vera

Svenskt rekord – 1617 kilometer på en liter bensin

Studenter från Chalmers har slagit nytt svenskt rekord i bränsleeffektivitet. På en liter bensin kom laget hela 1617 kilometer. Bilen är specialbyggd från grunden för att vara så energieffektiv som möjligt.

Hur långt går det att åka på endast en liter bensin? I tävlingen Shell Eco-Marathon får studenter från hela världen tävla i bränsleeffektivitet för bilar. Laget från Chalmers ställde upp i tävlingens förbränningsmotorgren där de slog till med nytt svenskt rekord – 1617 kilometer på endast en liter bensin.

– Bilen som vi tävlade med är specialbyggd från grunden för att vara så bränsleeffektiv som möjligt. Karossen är utformad för att ge minimalt luftmotstånd och däcken är speciellt framtagna för att ge lågt rullmotstånd. Men framför allt kör den lilla motorn med en hög andel luft i bränsleblandningen vid förbränning, på så sätt säkerställer vi att inte en enda droppe bensin går till spillo, säger Eric Olsson, teamleader för Chalmers Vera Team.

Den optimerade förbränningen innebar att bilen endast drog 6,2 milliliter bensin per mil vilket alltså räckte hela 1617 kilometer. I tävlingen blev det en åttonde plats. Det vinnande laget kom från Frankrike och fick sin bil att rulla 2735 kilometer.

Nytt topplock och elsystem nyckeln till rekordet

En stor anledning till att det blev svenskt rekord beror på att motorn har fått ett lyft. Bland annat har diametern på kolven minskats och ett nytt topplock med dubbla tändstift har tillverkats i Chalmers egna prototypverkstad. Tanken är att de dubbla tändstiften ska förbränna bränslet kontrollerat trots den höga andelen luft vid förbränningen.

Men även elsystemet har genomgått en förändring. System för att assistera föraren med start av bilen samt tid- och hastighetshållning har installerats. Bilen har även fått en ny aerodynamisk framruta och bättre kullager för att minska luft- och rullmotstånd på den 33 kilo tunga bilen. För att bränslet ska räcka så länge som möjligt måste bilen också köras på ett speciellt sätt som kallas pulse and glide. Det innebär att motorn endast får gas en kort stund för att sedan rulla utan framdrivning cirka 750 meter.

– Förändringarna i kombination med att vi hade två otroligt skickliga förare gjorde att vi kunde knipa rekordet. Just nu firar hela teamet, men inom kort kommer arbetet med bilen återupptas. Det finns fortfarande mycket att förbättra och tills nästa år är siktet inställt på över 2000 kilometer per liter, säger Alexander Oxklint, elsystemtekniker i Chalmers Vera Team.

Läs mer om:

Publicerad: fr 12 jul 2019. Ändrad: må 29 jul 2019