Rullstol för u-länder vinner ytterligare designpriser

​Studentprojektet Alter the Wheelchair och dess rullstol Walter har än en gång uppmärksammats och vunnit flera priser för sin enastående design.

Erik Ohlson med diplom från Core 77Det var för snart ett år sedan som studenterna Erik Ohlson och Christian Bremer från Teknisk Design på Chalmers tog hem första pris för sin specialdesignade rullstol Walter i den internationella tävlingen RESNA Student Design Competition i Seattle, Washington. Nu har Erik och Christians rullstol uppmärksammats återigen med ett flertal nya designpris. I den internationella tävlingen Core 77 Design Awards tog den hem studentpriset i kategorin Social Impact, och här på hemmaplan vann den EHSS (Ergonomi & Human Factors Sällskapet Sverige) Studentpris för 2014. Inte nog med det, i dagarna vann man även NES (The Nordic Ergonomics and Human Factors Society) studentpris på NES årliga konferens i Köpenhamn.

För Erik och Christians del innebär vinsterna att problematiken med hjälpmedelsutveckling för utvecklingsländer kan uppmärksammas.

– Vi lever i en del av världen där det sker en otrolig utveckling kring hjälpmedelsrelaterade produkter, men en av förutsättningarna för utveckling är också möjligheten att kunna tjäna pengar. Den möjligheten är väldigt begränsad i utvecklingsländer och är en av huvudorsakerna till att utvecklingen där sker betydligt långsammare. Utöver bristen på tillräckliga hjälpmedel brottas också många funktionshindrade i underutvecklade kontexter med att bli självständiga, men också accepterade och till fullo bli erbjudna möjligheten att integreras i samhällsstrukturen. Just den här typen av problematik gör det särskilt kul att vårt projekt får synas, och kanske kan vi få vara med om att skapa en debatt kring behovet av mer engagemang och acceptans i underutvecklade samhällen.

Förhoppningen är att vinsterna även kan innebära en fortsatt utveckling av Walter och att få möjlighet att testa konceptet under en längre period.

– Det känns givetvis väldigt smickrande att vi får dessa erkännanden för vårt examensarbete och jag tror att jag talar för både mig och Christian när jag säger att vi är väldigt stolta över vårt projekt. Det skulle behövas mer resurser i form av både tid och pengar men jag ser det inte som en omöjlighet att arbetet kan fortsätta, svarar Erik Ohlson på frågan om Walters framtid.

Om rullstolen Walter
Walter är framtagen för att möta behoven hos användare i utvecklingsländer. En av rullstolens stora fördelar är dess flyttbara säte. Genom att flytta sin tyngdpunkt framåt kan användarna ta i hårdare för att komma upp för branta lutningar, med minskad risk att tippa bakåt. Fördelarna med Walter kan bidra till en ökad självständighet hos användarna och därmed också bidra till en ökad social integration för rullstolsburna användare i utvecklingsländer.

Läs mer om Core 77 Design Awards och resultaten
Läs tidigare artikel: Rullstol för u-länder tas fram av studenter på Chalmers
________________

Text: Jenny Netzler
Bild: Erik Ohlson och Christian Bremer
Film: Walter - Wheelchair Design Project av Erik Ohlson och Christian Bremer

Publicerad: må 25 aug 2014.