Stort internationellt firande av nya forskningsmöjligheter

Chalmers nya elektronmikroskop gör det möjligt för forskare att studera och designa framtidens smarta material. Den 15 maj var det stor internationell invigning av det unika mikroskopet som låter oss dyka in i atomernas värld. ​​
Det nya gigantiska elektronmikroskopet på Chalmers materialanalyslaboratorium väger fem ton och låter forskarna dyka in i atomernas värld. Över hundra personer var med under invigningen som var öppen för både forskare och allmänhet som ville lära sig mer om de nya möjligheter som mikroskopet skapar.

Fysikprofessor Eva Olsson, som är ansvarig för mikroskopisatsningen på Chalmers, höll i trådarna under den stora dagen. Forskare från när och fjärran kom för att föreläsa, bekanta sig med den avancerade utrustningen och knyta nya band. Särskilt inbjudna var medlemmar i ett europeiskt nätverk för elektronmikroskopi, där Chalmers också ingår. Ett antal ledande forskare från både Europa och övriga världen deltog också i invigningen.

Till och med Chalmers grundare, William Chalmers, tycktes ha fått nytt liv tack vare de nya möjligheterna. Genom en stark skådespelarinsats av Philip Wramsby hjälpte han till att moderera dagen som bjöd på spännande föreläsningar, inblick i mikroskopins värld och många möjligheter till nätverkande inför framtiden. 
Eftersom det unika transmissionselektronmikroskopet är tillverkat i Japan av JEOL, fanns även representanter från tillverkaren på plats – både från Japan och Europa. Dagen slutade, som sig bör, därför med karaoke på japanska. 

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se​
Bilder: Johan Bodell, Helén Rosenfeldt och Mia Halleröd PalmgrenLäs gärna också: 


Publicerad: to 23 maj 2019.