Forskning som bidrar till en hållbar beredskap inför framtida kriser står i fokus när Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) nu presenterar sin tredje årliga 100-lista. Syftet med listan är att presentera aktuell forskning med affärspotential från Sveriges lärosäten.
Institutionen för fysik på Chalmers tar i år plats på listan med forskningsprojektet
Carbat (Calcium Rechargeable Battery Technology) som utforskar konceptet laddningsbara kalciumbatterier.
Carbat började som ett Future Emerging Technologies-projekt inom EU:s Horizon 2020-program, med Chalmers som en av fyra partners via professor Patrik Johanssons forskargrupp på avdelningen för Materialfysik. Idag drivs delar av forskningen, framförallt på nya elektrolyter, vidare med finansiering från Vetenskapsrådet och Energimyndigheten.
Kalciumbatterier potentiell lösning för olika större energilager
En global samhällsutmaning idag är att lagra förnybar energi, gärna i form av högkvalitativ energi som el. Samtidigt behöver vi spara på jordens resurser.
Uppladdningsbara kalciumbatterier har potential att vara en bidragande lösning för storskaliga lager för exempelvis sol- och vindkraft. Dels då de skulle kunna ha en nästan dubblerad energidensitet jämfört med det idag dominerande litiumjonbatteriet, dels då kalcium är det femte vanligaste förekommande grundämnet i jordskorpan, vilket ger en långsiktigt uthållig teknologi och även en kostnadsfördel.
–Vi har hittat lovande kombinationer på material- och konceptnivå. Vi kan nu konstruera fungerande celler i labbet, men det är såklart en helt annan sak att få till en kommersiellt gångbar produkt. Om man kan konstruera kalciumbatterier utifrån de material vi har idag eller liknande, så har de högst troligen en betydligt lägre miljöpåverkan, säger Patrik Johansson.
Viktigt att förmedla kunskap
Placeringen på IVA:s 100-lista ser Patrik Johansson som ett viktigt steg i att förmedla kunskap om den forskning som bedrivs på universiteten och för att visa på forskningens relevans för att lösa verkliga problem.
– Kunskapsuppbyggnad är i sig ett oerhört viktigt uppdrag för en universitetsforskare, men om vi inte för fram de lösningar vi i alla fall potentiellt har på de stora problem mänskligheten står inför så har vi på något sätt svikit ett förtroende. Att se hur idéer och verklighet till slut kan matcha en utmaning – det är det verkligt roliga.
Text: Lisa Gahnertz
Foto: Anna-Lena Lundqvist
För mer information, kontakta:
Läs mer: