Invigning av EPS-plaketten vid Uddmanska huset i Kungälv
Uddmanska huset i Kungälv har utsetts till ”EPS Historic site” av The European Physical Society. Den österrikiska kärnfysikern Lise Meitner var gäst i huset när hon kom fram till hur det är möjligt att klyva en atomkärna.
​Foto: Mia Halleröd Palmgren

Kungälv har tagit plats på Europas fysikhistoriska karta

Lördagen den 29 oktober 2016 sattes Kungälv på den internationella historiekartan. Det är Uddmanska huset som utsetts till en ”EPS Historic site” av The European Physical Society. Den österrikiska kärnfysikern Lise Meitner var gäst i huset när hon kom fram till hur det är möjligt att klyva en atomkärna.
Hon knäckte gåtan med fission under en snöig Kungälvspromenad under julhelgen 1938. Enligt sägnen ska hon ha ritat upp lösningen i snön för systersonen och fysikern Otto Frisch, som också var med på turen.
 
Upptäckten ledde till Nobelpriset i kemi 1944, men det var inte Lise Meitner som fick det, utan hennes kollega Otto Hahn. Själv blev hon historisk ändå och nu får Uddmanska huset på Västra gatan 9 en plakett som berättar om hennes gärning.
 
Invigningen hölls under Svenska Fysikersamfundets stora konferens Fysikdagarna, som arrangerades av Fysikcentrum Göteborg. Under lördagseftermiddagen den 29 oktober gjorde ett sjuttiotal konferensdeltagare en gemensam utflykt till Kungälv för att gå i Lise Meitners fotspår. På plats fanns också intresserade Kungälvsbor.
– Lise Meitner var enastående. Det är väldigt roligt att hon hedras. Otto Hahn tackade ju inte ens henne när han tog emot Nobelpriset,  säger Inga Maria Linge, som kom för att se avtäckningen av den nya plaketten i sällskap av väninnan Gunborg Lindahl, snart 100 år.
Efter ceremonin fortsatte konferensdeltagarna till stadshuset i Kungälv där det blev tal, teater och musikunderhållning. 
– Vi är glada över att Lise Meitners gärning uppmärksammas och att platsen lyfts fram i ett internationellt sammanhang, säger Björn Jonson, professor emeritus i subatomär fysik på Chalmers. Han är en av dem som ligger bakom att Uddmanska huset utsetts till en fysikhistorisk plats.
 
Fram till nu har Sverige bara haft en EPS Historic site: Tycho Brahes observatorium på Ven. I Europa finns i dag ett 30-tal platser som anses ha haft stor betydelse i fysikhistorien.

Läs Kungälvs-Postens artikel om invigningen.
 
 
 
 

För mer information, kontakta:

Andreas Heinz, docent, Chalmers, samordnare av invigningen: 031-772 34 30, andreas.heinz@chalmers.se
Björn Jonson, professor, Chalmers, samordnare av invigningen: 031-772 32 62, 070-586 26 49, bjorn.jonson@chalmers.se
Mia Halleröd Palmgren, kommunikatör, Chalmers: 031-772 32 52, 072-151 35 12, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

Publicerad: on 26 aug 2020.