Forum för fysik och konst på Vetenskapsfestivalen 15–19 april 2015

Se vår regnbåge och upplev hur det omöjliga görs möjligt. Se hur det lilla bygger det stora i en tredimensionell värld eller få en magisk upplevelse av rörelse och färg där dina rörelser skapar ett eko i regnbågens färger. Kliv in i en vattenvärld som till synes verkar strida mot de fysikaliska lagarna eller känn hur du krymper bredvid vår 6 meter höga uppblåsbara skulptur. 
Bilder från vetenskapsfestivalen >>

Regnbåge - hur gör man det omöjliga möjligt?

Med en given plats i myter, sagor och religösa trosföreställningar representerar regnbågen värden som mångfald och hopp samt respekt och tolerans för medmänniskor. Regnbågen finns egentligen inte på någon särskild plats på himlen utan är en optisk synvilla vars position är beroende av var observatören står. Studenter och personal från Chalmers skapar nu en regnbåge i anslutning till vårt Makerspace i Bältesspännarparken. Med hjälp av kanoner som sprutar ut vattendroppar med en millimeter i diameter, och starka lampor om solen inte skulle lysa, skapas ett nästan övernaturligt synintryck som kan upplevas dygnet runt.

Skapa rörelse och färg genom dans
En magisk upplevelse av rörelse och färg där dina rörelser skapar ett eko i regnbågens färger. Professionella dansare och publik skapar tillsammans en interaktiv rörelsemiljö som projiceras på Stora Teaterns fasad. Med hjälp av en infraröd kamera och infrarött ljus läses rörelser av och det blir möjligt att se konturer på ett nytt fascinerande sätt.

Uppblåsbar skulptur

Se världen från en ny vinkel. Känn hur du krymper bredvid vår 6 meter höga uppblåsbara skulptur. Här får du även testa att skapa själv med hjälp av 3D-skrivare, plastmaterial och fläktar.

Vattenskulptur

Kliv in i en vattenvärld som till synes verkar strida mot de fysikaliska lagarna. I ett samarbete med konstnären Pål Svensson visar vi hur man med hjälp av materialval och turbulens kan skulptera och styra ett vattenflöde. Resultatet blir en illusion av glas blandat med en hypnotiserande känsla skapat av det rinnande vattnet.

Ljusinstallation i 3D
Upplev hur det lilla bygger det stora i en tredimensionell värld. Roseline de Thelin ställer ut världen över och anses vara en av de främsta ljuskonstnärerna i världen. Vi visar hennes tredimensionella ljusinstallationer och som besökare är du välkommen att själv experimentera med LED-ljus och 3D-teknik.


Projekten genomförs av Chalmersprojektet Forum för fysik och konst med stöd av Stenastiftelsen för forskning och kultur. Projekten visas i Bältesspännarparken, Göteborg under Vetenskapsfestivalen 15–19 april under följande tider:

Onsdag 15 april 16–19
Torsdag 16 april 12–19
Fredag 17 april 12–19
Lördag 18 april 10–19

Söndag 19 april 10–17


LÄS OCKSÅ:
Rapport från vetenskapsfestivalen >>
Färggrant kandidatarbete ställs på prov under vetenskapsfestivalen >>
Andra projekt inom Forum för fysik och konst >>

Ta del av Vetenskapsfestivalens program >>
Projekten har möjliggjorts med bidrag från Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur.​


www.stenastiftelsen.se


Publicerad: må 30 mar 2015. Ändrad: to 16 apr 2015