Aha-festivalen
​Årets Aha-festival bjuder på föreställningar, föreläsningar, workshops, utställningar och paneldiskussioner. Festivalen har nyfikenhet som röd tråd och hyllar både vetenskapen och konsten. Teoretisk och tillämpad vetenskap varvas med olika konstformer och filosofi. Festivalen är gratis och välkomnar alla till kårhuset på Chalmers campus Johanneberg den 20–22 november.
​Foto: Michael Eriksson

Autonomi och artificiell intelligens på Aha-festivalen 2017

Självkörande bilar, robotar, artificiell intelligens och ”big data”. På Chalmers Aha-festival möts forskare, studenter, musiker och konstnärer för att utforska gränslandet mellan vetenskap och konst - tillsammans med publiken.
​I år är festivalens tema autonomi och festivalen hålls i kårhuset på Chalmers campus Johanneberg den 20–22 november. Programmet bjuder på olika typer av föreställningar, föreläsningar, workshops, utställningar och paneldiskussioner. Festivalen har nyfikenhet som röd tråd och hyllar både vetenskapen och konsten. Teoretisk och tillämpad vetenskap varvas med olika konstformer och filosofi.

–  Det är nödvändigt att ha olika perspektiv och kompetenser för att kunna möta olika utmaningar i samhället. Aha-festivalen kombinerar olika inriktningar inom både vetenskap och konst och hjälper oss att utforska världen på nya sätt, i vår strävan mot ett hållbart samhälle, säger Peter Christensson, en av festivalens två projektledare.

Idén om en gränsöverskridande och internationell festival föddes under en poesikväll på Chalmers. Med inspiration från den konstnärliga forskningen på institutionen för arkitektur arrangerades den första Aha-festivalen 2014. I fjol anslöt institutionen för fysik och i år växer evenemanget ytterligare och bjuder på ett brett spektrum av Chalmersforskning och spännande aktiviteter.

–  Det kanske inte är så välkänt, men Chalmers vilar på en både vetenskaplig och konstnärlig grund. Aha-festivalen är ett sätt att visa det. All kreativitet har sin grund i nyfikenheten och de viktigaste frågorna är de som besökarna har med sig från festivalen, säger Michael Eriksson, projektledare på Aha-festivalen.
Festivalen är öppen för allmänheten och helt gratis.

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

Läs mer om festivalen i Chalmers evenemangskalender.
 Följ Aha-festivalen på Facebook.
Se filmen från Aha-festivalen 2016.

Publicerad: to 15 jun 2017. Ändrad: fr 16 jun 2017