Linda vill göra skillnad

Vill du arbeta med framtidens utmaningar och tycker att kemi är kul, gillar matematik och är intresserad av teknik? Gör då som Linda Rudén och läs till civilingenjör i kemiteknik på Chalmers. Linda visste redan på gymnasiet att hon ville jobba med förnyelsebar energi och bidra till en bättre och miljövänligare värld, och det gör hon nu.

På gymnasiet läste Linda Rudén naturvetenskapliga programmet. Matte och kemi var favoritämnena. När det var dags att söka till högskolan föll valet på Civilingenjörsprogrammet med inriktning kemiteknik på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

- Det var kombinationen roliga ämnen med goda karriärmöjligheter som fick mig att välja den här utbildningen. Mina föräldrar läste också kemiteknik på Chalmers och jobbar nu inom läkemedel respektive medicinteknik så jag visste att det var ett kreativt yrke där man fick använda huvudet, och det lockade mig, säger Linda.

Några månader senare fick Linda sitt antagningsbesked – hon hade kommit in på utbildningen. 
- Jag kände mig både förväntansfull och nervös, nu hade jag kommit in på ett femårigt program För att det inte skulle kännas för tufft så sa jag till mig själv att jag skulle testa en termin och om jag inte trivdes kunde jag alltid hoppa av, berättar Linda.
 
Fast nervositeten byttes snart mot känslan att ha valt helt rätt. Linda berättar att hon trivdes som fisken i vattnet som student på Chalmers.  
- Det var väldigt bra balans mellan teori och praktik i utbildningen. Det var föreläsningar men mycket praktiska labbexperiment. Lärarna var otroligt kunniga och deras engagemang smittade av sig på oss studenter. Dessutom är studentlivet väldigt bra på Chalmers. Det finns många olika föreningar som man kan gå med i och finns det ingen förening för just ditt intresse, så kan du alltid starta en ny.  Och studentkåren anordnar ofta roliga fester och det görs ju även inom respektive program, jag var själv med i kemiteknikernas festförening, säger hon.
 


Sedan ett halvår tillbaka arbetar Linda som processingenjör på Södra Cell Värö, som tillverkar pappersmassa.
- Som processingenjör jobbar jag som problemlösare och försöker lösa problem, som uppstår i fabriken. Jag är också med och utvecklar fabriken, exempelvis vid ombyggnad, berättar hon.
 
Linda arbetar även som energisamordnare, vilket bland annat innebär att hon identifierar och kartlägger hur företagets energiförbrukning ser ut och vad man kan göra för att minska den genom energieffektivisering
- Jag trivs jättebra. Jag har trevliga kollegor och roliga arbetsuppgifter, där jag verkligen har användning för det jag lärde mig under utbildningen på Chalmers, säger Linda.

Namn: Linda Rudén
Ålder: 25 år
Bor: Göteborg
Pluggade: Civilingenjörsprogrammet med inriktning kemiteknik.
Gör i dag: Jobbar som processingenjör på massabruket Södra Cell Värö.
Lindas tips till dig som ska söka till universitet/högskola: Våga söka en utbildning, även om den är på flera år. Antingen fastnar du för utbildningen som jag gjorde, eller så gör du det inte och då får du söka vidare.
 
Text och bild: Sara Palmqvist
 
Läs mer om våra utbildningar

Sidansvarig Publicerad: må 15 apr 2013.