Marcus jobbar brett och internationellt

Marcus Högberg är utbildad högskoleingenjör i kemiteknik vid Chalmers. I dag arbetar han som laboratoriechef på en av världens ledande industrikoncerner. I sitt jobb har han stor användning av de kurser i miljö och hållbar utveckling, som han läste under utbildningen.
Marcus Högberg har alltid varit intresserad av kemi och teknik, så när han skulle söka högskoleutbildning efter gymnasiet behövde han inte fundera länge. Faktum är att det bara fanns ett val för Marcus – han skulle bli högskoleingenjör i kemiteknik. Frågan var dock var värmlänningen Marcus skulle plugga?
¬– Jag kikade runt på olika universitet och högskolor och fastnade för Chalmers. Det är en klassisk skola med ett gott rykte och kursutbudet är väldigt brett så det finns många möjligheter, säger han. 
 
Så det blev en flytt till Göteborg för Marcus, något han aldrig har ångrat.
– Kemiteknik är en otroligt rolig och intressant utbildning. Ena dagen hade vi föreläsningar för att nästa dag vara i labbet, det gjorde att det blev en bra mix mellan teori och praktik, berättar han.
 
Faktum är att Marcus tyckte utbildningen var så bra att han bestämde sig för att läsa vidare ytterligare två år för att ta en masterexamen.
– Det är ett internationellt masterprogram på engelska, så jag läste med folk från hela världen. Det var otroligt givande och nu har jag vänner och kontakter i massvis med länder, berättar han.


 
Efter examen 2009 fick Marcus anställning på AkzoNobel, en av världens största industrikoncerner.  Här är Marcus laboratoriechef och ansvarar för två labb som bland annat gör kvalitetssäkrande analyser av produkter samt miljöanalyser. 
– Jag gjorde både min praktik och mitt examensjobb på AkzoNobel. Det är ytterligare en bra sak med Chalmers, att de har ett så nära samarbete med industrin. Vi hade ofta föreläsningar med folk från näringslivet och gjorde studiebesök på olika företag. Det gör att man är attraktiv på arbetsmarknaden om man är utbildad vid Chalmers, säger Marcus.
 
I kemiteknikprogrammet ingår kurser i miljö och energi samt hållbar utveckling. Studenterna får bland annat lära sig om hur ekosystemet fungerar, hur olika utsläpp påverkar miljön samt hur man kan utveckla tekniker med positiva miljöeffekter.
– Jag jobbar ju med miljöfrågor nu, så jag har haft väldigt stor användning av kurserna. De allra flesta seriösa företag satsar alltmer på miljöåtgärder så har man förkunskap i ämnet så är det absolut ett plus på cv:t, säger Marcus.

Namn: Marcus Högberg
Ålder: 29 år
Yrke: Laboratoriechef på AkzoNobel i Stenungssund. 
Utbildning: Högskoleingenjör i kemiteknik samt internationell masterexamen från programmet Innovative and Sustainable Chemical Engineering vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Text: Sara Palmqvist

Läs mer om våra utbildningar

Sidansvarig Publicerad: ti 16 apr 2013.