Europeiska forskningsrådet uppmärksammar kemiforskaren som gör tyg elektrisk ledande

​Christian Müller, docent i polymerteknologi på Kemi och kemiteknik är en av tre mycket framgångsrika forskare som under rubriken "Beyond expectations" fick tillfälle att presentera sin egen forskning när Europeiska forskningsrådet, ERC, firar 10-årsjubileum i Bryssel den 21 mars.

​- ERCs tionde födelsedagsfirande var en intressant tillställning, med många inspirerande presentationer. Det var insiktsgivande att se hur journalister, politiker och, naturligtvis, forskare tillsammans kan skapa forskningspolitik. Jag uppmärksammade att forskning inom ett område kan leda till oväntad insikt inom andra områden. Denna process kallas korsbefruktning och är det jag kommer prata om i min presentation, säger Christian Müller.

Christian Müllers ERC-projekt går ut på att med hjälp av smarta polymerer (plaster) dra nytta av den energi människor alstrar genom sin kroppsvärme. Målet är att skapa helt nya textilier som gör bäraren till sin egen elproducent.
- Jag är fascinerad av mängden egenskaper plastmaterial kan bära. Jag hoppas att min forskning kan bidra till ett bestående intresse för denna unika typ av material, genom att integrera nya funktioner i hållbart mode, säger Christian Müller.
I sin forskning leder han tre stora projekt, med helt olika tillämpningar. Utöver ledande textilier handlar det om effektiv isolering av högspänningskablar, vilket ger högre effektivitet och lägre kostnader, samt hur elektriskt ledande plaster kan ge effektivare solceller.
 
2014 utsågs Christian Müller till Wallenberg Academy Fellows av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
2016 utsågs han till Framtidens forskningsledare av Stiftelsen för strategisk forskning, SSF.
 
ERC inrättades av EU för att finansiera framstående forskare i Europa och deras mest kreativa idéer. De delar ut långsiktiga, individuella bidrag till nyfikenhetsdriven banbrytande högriskforskning och finansierar i dag omkring 7.000 forskare runt om Europa, varav de flesta är under 40 år.
 
 
RC-finansierade forskare på Chalmers:
Under de tio år programmet funnit har 21 chalmersforskare fått något av de tre anslagen som ERC delar ut: Starting Grants (upp till 1,5 miljoner €), Consolidator Grants (upp till 2 miljoner €) och Advanced Grants (upp till 2,5 miljoner €).

Europeiska forskningsrådet, ERC:
Programmet för jubileumsmiddagen i Bryssel
 
Text: Mats Tiborn och Anita Fors

Sidansvarig Publicerad: fr 24 mar 2017.