Kemist mottar Arne Sjögrenpriset

​Årets Arne Sjögren-pris går till Jelena Lovric för bästa avhandling inom nanovetenskap och nanoteknik på Chalmers. Hon var doktorand inom analytisk kemi vid institutionen för Kemi och kemiteknik på där hon handleddes av professor Andrew Ewing tills hon hösten 2016 disputerade.

Priset delades ut på styrkeområde Nanovetenskap och nanotekniks årliga nätverksträff 23e augusti.

- Det känns väldigt trevligt att få priset. Jag tycker att det även finns många andra doktorander som har utmanande och spännande avhandlingar som också förtjänar uppmärksamhet. Det är också trevligt att veta att akademin uppskattar betydelsen av det arbete som jag presenterar i min avhandling och dess betydelse för framtida forskning. Det är en utmärkelse till alla de som jag samarbetade med, säger Jelena Lovric.

Hennes råd till andra doktorander för att lyckas med sina avhandlingar är att fortsätta vara nyfiken, vara öppen för samarbete och att vara motiverad.

- Det kan hända att det går långa perioder utan att du presterar vetenskapliga resultat. Under dessa perioder är det viktigt att du ser till att hålla dig motiverad och påminner dig om att din forskning faktiskt är viktig, säger hon.

Hennes avhandling heter Probing secretory vesicles and liposome model systems using nanoscale electrochemistry and mass spectrometry. I denna utforskar hon hur celler kommunicerar med sin omgivning. Kunskap inom detta kan i förlängningen leda till större förståelse för olika processer så som inlärning och minne, neurologiska förändringar kopplade till missbruk och olika neurodegenerativa avvikelser så som Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom.


Se en video där Jelena Lovric berättar om sin forskning.

Läs mer om Arne Sjögrenpriset.

 

Text och bild: Mats Tiborn


Publicerad: to 07 sep 2017.