28 miljoner till forskning om solceller

​Ergang Wang och Christian Müller på Tillämpad kemi deltar i forskningsprojektet “Mastering Morphology for Solution-borne Electronics” som beviljas 28 miljoner kronor i projektstöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Projektet leds av Ellen Moons vid Karlstads universitet.

Christian Müller and Ergang Wang

​Projektet “Mastering Morphology for Solution-borne Electronics” handlar om att skapa effektiva solceller från molekylära halvledare genom att optimera tillverkningsprocesserna och öka förståelsen för hur de grundläggande molekylära interaktionerna styr strukturen i de funktionella materialen.

Syftet är att undersöka hur elektriskt ledande plaster i solceller kan effektiviseras. Målet är att solcellerna ska bli billigare att tillverka och samtidigt ha tillräckligt lång livslängd och hög prestanda.

- Kunskapen vi hoppas få genom det här projektet kommer drastiskt fördjupa vår förståelse för samspelet mellan strukturbildning och de resulterande egenskaperna hos ledande plaster, vilka oftast består av en mix av två eller flera funktionella organiska molekyler. Förutom solceller, hoppas vi även att projektet påskyndar vårt arbete inom andra områden så som termoelektronik, säger Christian Müller.

Forskningen sträcker sig över ämnesgränserna fysik, kemi och elektronik. I projektet ingår forskare från, förutom Chalmers, Karlstads universitet, Linköpings universitet och Lunds universitet. Anslaget kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och fördelas över fem år.

- Vi ser verkligen fram emot att arbeta med alla projektdeltagarna. Vi har samarbetat som ett team i många år och det här projektet ökar våra möjligheter och tar vårt samarbete till nästa steg, säger Christian Müller.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har totalt beviljat 752 miljoner kronor till 22 forskningsprojekt som bedöms hålla högsta internationella klass och som har möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott.

Läs mer om Ergang Wang och Christian Müller

Sidansvarig Publicerad: fr 07 okt 2016.