|
Licentiatexamina: 20
Doktorsexamina: 31 |
Refereegranskade vetenskapliga artiklar: 297 |
Refereegranskade konferensbidrag: 16 |
|
Antal helårsstudenter: 461 |
Antal anställda: 288 |
Intäkter (mnkr): 334 |
Utbildning Initiativ för laborativa lärandemiljöer
Under 2016 uppdaterades kemiutbildningarnas laboratorier genom att åtta nya spektrofotometrar köptes in, med medel som kom i samband med UKÄ-utvärderingen två år tidigare där Chalmers kemiutbildningar fick mycket bra resultat. Spektrofotometrar används för att analysera ämnen i flytande form. Den nya apparaturen tillsammans med uppdateringar som gjordes under 2015 innebär en rejäl uppdatering som gör att Chalmers kemilaboratorier för grundutbildningen håller samma standard som många laboratorier i industrin.
Vidgad studentrekrytering
Två klasser från Angeredsgymnasiet har genomfört sina kemilaborationer i institutionens laboratorier. Detta är från institutionens sida ett rekryterings- och mångfaldssamarbete för att bredda vår rekryteringsbas och för att visa att Chalmers är en möjlighet för alla oavsett vilken bakgrund man har.
Martin Andersson, biträdande professor inom Teknisk ytkemi, blev utsedd till Årets forskningshandledare på Chalmers.
Forskning
Satsning på processteknik
Chalmers stiftelse avsatte 40 miljoner kronor för att stödja området Kemisk processteknik på Chalmers. Initiativet innebar nya akademiska tjänster på flera institutioner, däribland Kemi och kemiteknik då forskarassistenten Lilian de Martin rekryterats för att fokusera på partikelteknologi, inklusive nano-partikelsystem. Inom initiativet har även en MRI, Magnetic Resonance Imaging, installerats. Chalmers stiftelse avsatte även 20 miljoner kronor för en grafensatsning på institutionen. En forskarsassistent med forskargrupp tillsattes. Syftet med initiativet är att stärka övrig grafenforskning på Chalmers med grundläggande kemiforskning.
Anslag:Flera av våra unga forskare har fått stora anslag under året. Bland annat tilldelades
Anna Martinelli, docent inom Teknisk ytkemi, SSFs anslag Framtidens forskningsledare, Knut och Alice Wallenberg stiftelsens KAW-fellowship och Formas anslag Framtidens forskningsledare. Anna Martinelli utforskar nanomaterial och hur dessa kan användas framför allt i bränsleceller.
Läs mer om Annas forskning här.
Henrik Sundén, forskarassistent inom organisk kemi, fick anslag från Formas inom deras program Framtidens forskningsledare för att genom att utveckla induktionskatalys åstadkomma aeroba oxidationer som kan komma att bidra till nya miljövänliga oxidationsrektioner för kemiindustrin.
NyttiggörandeInstitutionen för Kemi och kemiteknik är heminstitution för nio kompetenscenter där flera har tätt samarbete med näringslivet. Ett av våra äldsta, HTC, firade 20 årsjubileum under 2016.
HTC står för Chalmers Kompetenscentrum Högtemperaturkorrosion och arbetar för ett hållbart energisystem i nära samarbete med näringslivet.
Här finner du våra kompetenscenter. Under 2016 arbetade institutionen med att lyfta fram exempel på vilken nytta vår forskning gör i samhället. Vi kallar dessa exempel Impact Stories och de visar bredden av nyttan som Kemi och kemiteknik.