Verena Siewers
​Verena Siewers
​Foto: Martina Butorac

Bränslen, medicin och kemikalier ska kunna konstrueras hållbart från jäst

Jäst har blivit alltmer intressant som väg för att ta itu med flera samhällsutmaningar. Verena Siewers förklarar hur – här och på KAW jubileumssymposium Metabolism – the foundation of life.

​Stiftelsen Knut och Alice Wallenberg firar sitt 100-årsjubileum med en serie symposier i olika universitetsstäder runt om i landet. Den i Göteborg kommer att fokusera på metabolism och kommer att hållas 28 september i Konferenscentrum Wallenberg. Alla med intresse för ämnet är inbjudna att delta.

På symposiet kommer unga lovande forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola att presentera ihop med internationellt kända experter inom respektive område. Den unga forskaren presenterar sin forskning och introducerar den internationella gästen.

Verena Siewers, forskare vid institutionen Biologi och bioteknik, kommer att tala om användningen av jäst för produktion av kemikalier.

Varför är jäst intressant för framställning av kemikalier?
– Många av dessa kemikalier är för närvarande härledda från petroleum eller andra icke-hållbara källor. Därför syftar denna forskning till att ge en hållbar källa till ett antal föreningar som används till exempel som bränslen, smörjmedel, polymerbyggstenar, kosmetika, livsmedelsingredienser eller läkemedel, säger Verena Siewers.

Du kommer att introducera Christina Smolke, professor i bioengineering vid Stanford University. Berätta om henne!
– Christina Smolke är en världsberömd syntetisk biolog som har konstruerat konstgjorda kontrollenheter baserade på RNA som kan reglera mikrobiell metabolism. Hon är förmodligen mest känd för sin forskning om att överföra komplexa biosyntetiska vägar till jäst och därigenom göra det möjligt för jäst att producera läkemedel som opioider.

Vilka är de största utmaningarna inom ert forskningsområde just nu?
– Många koncept har bevisats fungera under de senaste åren, både av akademin och industrin, där mikrober är konstruerade för att producera vissa kemikalier. Men bara ett relativt litet antal har hittills bevisats i industriell skala. En stor utmaning är därför att försöka överbrygga detta gap.

Text: Christian Borg

Den 28 september hålls Metabolism – The Foundation of Life, ett symposium för att fira Knut och Alice Wallenbergs stiftelsens 100-årsjubileum. Mer information och anmälan >>

Läs också

Publicerad: må 11 sep 2017. Ändrad: to 14 sep 2017