Jesper Knutsson vid vattenmätare i HSB Living Lab
Jesper Knutsson i HSB Living Lab. ​Foto: Johan Bodell.

Varför duscha i dricksvatten?

​Varmvattnet går åt i badrummet. En tredjedel av ett hushålls avloppsvattnet passerar ut genom golvbrunnen i duschen – förhållandevis rent och varmt. Varför inte rena, hetta upp och loopa tillbaka det som nytt fräscht varmvatten?
​Forskning kring precis detta pågår sedan årsskiftet i boendelabbet HSB living lab. Duschvattnet från sex badrum samlas upp i ny rördragning för så kallat ”hygien-gråvatten”, far ner till bottenplan och renas i husets nya reningsanläggning. Badrummen används dagligen av 18 studenter. I sommar kommer de få sitt återvunna gråvatten tillbaka i form av 60-gradigt varmvatten av normal kvalitet.

– De ska få duscha i sitt eget returvatten, blandat med vanligt kallt dricksvatten utifrån. En viktig del av uppföljningen handlar om just den psykologiska aspekten, upplevelsen av att duscha i grannarnas duschvatten, säger Jesper Knutsson, forskare från Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.

Här finns stora summor att spara. Över 60 procent av det varmvatten som ett typiskt hushåll konsumerar går åt i badrummet. Genom att tillvarata både vattnet och dess värme kan typhushållet minska sin årsförbrukning av vatten med 30 kubikmeter, visar förstudierna. Elförbrukningen kan gå ner med en tredjedel, runt 1500 kWh årligen. Gråvatten-projektet ska nu följa upp om dessa siffror stämmer i verkligheten. Deltagande parter är Graytech AB, HSB och konsultfirman Bengt Dahlgren ihop med Chalmers, SIS och Rise.

– Förra sommaren hade Sverige brist på vatten, och många områden är ju extremt vattenstressade, konstaterar Jesper Knutsson.

Ur Chalmers Magasin nr 1, 2019

Publicerad: ti 18 jun 2019.