Framtidens hållbarhetsproffs korade!

Social hållbarhet, målgruppsanpassning och kommunikation var ledorden när vinnarna av Sveriges främsta hållbarhetstävling, Sustainergies Cup utsågs under fredagseftermiddagen. 1200 studenter från 47 olika länder anmälde sig när NCC och SJ bad om lösningar på sina respektive hållbarhetsutmaningar. Årets vinnare blev Ylva af Kleen & Hanna Eliasson från Chalmers Arkitektur (SJ) och Meeri Helminen, Tyyra Linko, Wilhelm Ehrnrooth och Lari Hokkanen från Helsingfors Universitet (NCC). De kan förutom äran glädja sig åt 25 000 kronor vardera i prispengar.
Ylva af Kleen och Hanna Eliasson vid prisceremonin
Foto: Erik Mårtensson / NCC

När resan är målet

Ylva af Kleen och Hanna Eliasson, båda arkitektstudenter vid Chalmers Arkitektur inom masterprogrammet Design for Sustainable Development, stod som vinnare för SJ med sin lösning ”När resan är målet”. Ett förslag som tar utgångspunkt i hur tiden på tåget kan utnyttjas bättre med pendlare som målgrupp för lösningförslagen. Tävlingsbidraget imponerande på juryn som delade ut prischecken på 25 000 kronor med följande motivering:

”Det vinnande tävlingsbidraget visar med sin lösning en holistisk syn på hållbarhet, där också livsstil och vardagspussel får en framträdande plats. Förslaget grundar sig på solid research och ett genomgående systemperspektiv med utrymme för resans roll i samhället. Allt detta bygger trovärdighet […] Som grädde på moset så är förslaget galet snyggt presenterat.”

Abstract "The journey as a destination"

Interiör tågkupé
Interiör träning på tågetThe journey as a destination explores how spatial changes can improve the integration of a certain time and space into people’s everyday life. How activities and experiences can be made possible through architectural changes of the interior space in a commuter train.

This research is important for individuals, to make better use of existing time and to ease the efficiency struggle in the everyday life. In a wider sense it promotes and increases the attraction of public transport, in the strive for a sustainable development. The thesis thereby highlights the importance of looking to the individual in order to make a greater change.

As the development of public transportation is ongoing, this is a way of taking it one step further with a focus on social sustainability. The journey as a destination investigate how one can experience commuting as valuable by looking at where time actually is spent. By enabling and improving desired activities during the journey the time spent on commuting can change from being looked upon as useless to meaningful. The space of a train can shift from being perceived as merely a transport mean to an actual place. The thesis explores if design can make the journey become a destination.

Läs hela examensarbetet:

Bildtext:
Ovan: Plats för avkoppling/reflektion bör förbättras.
Nedan: Man borde kunna träna ombord på tåget.

Om Sustainergies

Sustainergies är en ideell förening som sammanför studenter med företag/organisationer för att tillsammans arbeta med hållbarhet, CSR och ansvarstagande.

Läs mer på Sustainergies.se >>

Bild på tidningsartikel

Publicerad: fr 09 feb 2018.