Ritningar lägenhetsplaner

Dåliga material och tillgänglighet driver ombyggnader

​Många lägenheter renoveras bara några år efter att de byggts, vilket ger en klimatpåverkan som är 40 procent högre än vad som kan antas vara normalt underhåll, enligt en studie vid Chalmers. Dåliga material eller oönskade tillgänglighetslösningar är ofta orsaken. Studien ”Arkitektur, materialflöden och relaterad energianvändning i bostäder” genomförs på Chalmers tekniska högskola av Paula Femenias i samarbete med Cecilia Holmström på Tengbom, med stöd av Energimyndighetens program E2B2.
​Vitvaror som går sönder, parketter som inte går att slipa och bänkskivor som slits snabbt. Det var några vanliga anledningar till att bostadsägarna i studien renoverade. Att väggar var lyhörda, dörrfoder fula eller förvaringen knapp var andra orsaker.

– En del bygger om för att fräscha upp eller sätta sin personliga prägel på bostaden, men vår uppfattning är att många drivs av att det är dåligt gjort från början, säger arkitekten Paula Femenias, som är projektledare för forskningsgruppen.

De skickade ut en enkät till samtliga boende i fyra bostadsrättsföreningar i Eriksberg i Göteborg och en i Hammarby sjöstad i Stockholm. Lägenheterna var alla byggda mellan 2001 och 2008. Totalt svarade 315 personer och teamet fann att många av ägarna inte bara renoverat utan byggt om sina lägenheter i större utsträckning än väntat. Hela 30 procent av de som svarade hade gjort ett stort ingrepp som förändrade planlösningen.

– De fristående garderoberna som är vanliga i de här lägenheterna är inte så populära, många byggde ihop dem med en vägg eller flyttade på dem. Det ledde ofta till följdrenoveringar som att lägga ett helt nytt golv då den ursprungliga parketten inte var lagd under, säger Paula Femenias.

Läs hela intervjun i Arkitekten.se

Sidansvarig Publicerad: to 08 feb 2018.