För skolor

Onsala rymdobservatorium vill göra radioastronomi och forskning om universum och jorden tillgängliga också för dig som går i skolan. Här finner du information om aktiviteter för skolor och skolungdomar. Kontaktinformation finns längst ner.

Studiebesök

Fram till 31 maj 2020 tar vi inte emot studiebesök på grund av covid-19-utbrottet. Vanligtvis kan vi ta emot studiebesök för skolklasser (10-50 personer) i alla åldrar (ej förskolor). Under ett studiebesök kan man besöka våra teleskop, se vår utställning, och ta chansen att ställa frågor om rymden och jorden. Programmet kan anpassas till klassens behov. Läs mer på sidan om studiebesök.

Skypa med en astronomiforskare

Vad sägs om en frågestund om rymden med en forskare? Med ett verktyg som Skype kan din klass få prata om astronomi, rymden och jordforskning med en vänlig expert. 

En frågestund går på ca en halvtimme, start gärna kl 09:30 eller 14:00. 

Förfrågningar: skicka till robert.cumming@chalmers.se.

Vi tar gärna emot önskan om frågestunder på engelska.​


 
 


Prao

Vill du göra din prao på observatoriet? Vi tar emot praoelever i oktober eller novemberSkicka mejl till robert.cumming@chalmers.se om du är intresserad. På Astronomisk ungdoms hemsida kan du läsa om fyra elevers prao på Onsala rymdobservatorium 2018 och om prao på rymdobservatoriet 2013​.

Projektarbete med SALSA

SALSA ("Sicken attans liten söt antenn") är små radioteleskop med 2,3 m diameter som byggts på Onsala rymdobservatorium. De används för att introducera elever, studenter och lärare till radioastronomins spännande värld.  Vi kan handleda gymnasieprojekt där du använder teleskopen för att undersöka Vintergatan och hur den rör sig. Läs mer på sidan om SALSA. Är du intresserad av gymnasieprojekt, hör av dig till robert.cumming@chalmers.se eller peter.forkman@chalmers.se.

Läs mer

Under fliken Populärvetenskap finns också information som du och din skola kan ha nytta av: populärvetenskapliga artiklar, experiment med anknytning till radioastronomi, vad man kan se på stjärnhimlen, m.m.


 

Kontaktperson:
Robert Cumming
Epost: robert.cumming@chalmers.se 
Telefon: 031-772 5527 eller 070-493 31 14

​ 

Publicerad: må 30 mar 2020.