För skolor

Onsala rymdobservatorium vill göra radioastronomi och forskning om universum och jorden tillgängliga också för dig som går i skolan. Här finner du information om aktiviteter för skolor och skolungdomar. Kontaktinformation finns längst ner.

Studiebesök

Under 2022 vi tar emot ett begränsat antal studiebesök från skolklasser i mindre grupper.

Vanligtvis kan vi ta emot studiebesök från skolklasser (10-50 personer) i alla åldrar (ej förskolor). Under ett studiebesök kan man besöka våra teleskop, se vår utställning, och ta chansen att ställa frågor om rymden och jorden. Programmet kan anpassas till klassens behov. Läs mer på sidan om studiebesök.

Rymdskolan

Bringing the universe into your classroom! Chalmersastronomer bjuder tillsammans med andra rymdentusiaster in till ett spännande rymdprogram för högstadie- och gymnasieelever. Målet är att uppmuntra till ämnet via intressant och aktuell forskning samt via personliga möten mellan elever och forskare. Aktiviteterna är kopplade till kursplan och eleverna får möjlighet att jobba hands-on genom att t ex jämföra bilder på galaxer. En del av momenten kan komma att hållas på engelska och ger ytterligare en möjlighet för eleverna att vässa sina engelskakunskaper. 

Är du intresserad av att låta din klass delta i en lektionsserie så hör av dig till oss för mer info. Mejla till Kiana Kade på kiana.kade@chalmers.se.

Rymdskolans hemsida är under uppbyggnad på rymdskolan.see.chalmers.se.

Frågestund med en astronomiforskare

Vad sägs om en frågestund om rymden med en forskare? Med ett onlineverktyg som Zoom eller Skype kan din klass få prata om astronomi, rymden och jordforskning med en vänlig expert. 

En frågestund går på ca en halvtimme, start gärna kl 09:30 eller 14:00. 

Förfrågningar: skicka till robert.cumming@chalmers.se.

Vi tar gärna emot önskan om frågestunder på engelska.​

 
Prao

Hösten 2022 tar vi emot några praoelever vecka 42.
Vill du göra din prao på observatoriet? Vi tar vanligtvis emot praoelever endast i oktober eller november. 
Skicka mejl till robert.cumming@chalmers.se om du är intresserad. På Astronomisk ungdoms hemsida kan du läsa om fyra elevers prao på Onsala rymdobservatorium 2018 och om prao på rymdobservatoriet 2013​.

Projektarbete med SALSA

SALSA ("Sicken attans liten söt antenn") är små radioteleskop med 2,3 m diameter som byggts på Onsala rymdobservatorium. De används för att introducera elever, studenter och lärare till radioastronomins spännande värld.  Vi kan handleda gymnasieprojekt där du använder teleskopen för att undersöka Vintergatan och hur den rör sig. Läs mer på sidan om SALSA. Är du intresserad av gymnasieprojekt, hör av dig till robert.cumming@chalmers.se eller peter.forkman@chalmers.se.

Läs mer

Under fliken Populärvetenskap finns också information som du och din skola kan ha nytta av: populärvetenskapliga artiklar, experiment med anknytning till radioastronomi, vad man kan se på stjärnhimlen, m.m.


 

Kontaktperson:
Robert Cumming
Epost: robert.cumming@chalmers.se 
Telefon: 031-772 5527 eller 070-493 31 14

​ 

Sidansvarig Publicerad: to 01 sep 2022.