Populärvetenskap

Vad gör forskarna på Onsala rymdobservatorium?

På de här populärvetenskapliga sidorna kan du hitta information om vad radioastronomi är och om hur forskarna på observatoriet undersöker jorden och universum. Läs om detta under rubriken Forskningen. Den forskningsutrustning som observatoriet har finns beskriven under fliken "Om oss".

Vill du besöka Onsala rymdobservatorium? Läs mer om studiebesök och om allmänna visningar.

Vår bok Populärt om astronomi av Mikael Lerner ger dig allt du verkligen behöver veta om astronomi, rymden och universum. Observatoriets grundare Olof Rydbeck beskriver sin och observatoriets historia i boken Femtio år som rymdforskare och ingenjörsutbildare. I vår broschyr om Onsala rymdobservatorium får du veta vad radioastronomi är och vad radioteleskopen och de andra instrumenten på observatoriet används till.

Du kan också hitta information om vad man kan se på stjärnhimlen med en liten kikare, och tips på egna experiment med anknytning till (radio)astronomisk forskning, lämpliga för t.ex. skolor. Vill du själv observera himlen med ett radioteleskop så kan du läsa om SALSA, små radioteleskop som kan användas av t.ex. skolor.

Det finns också tips på litteratur och länkar till webbplatser där du kan lära dig mer.

Har du en fråga om rymden? Fråga en forskare på observatoriet om något astronomiskt (eller jordiskt!) du undrar över.

Pyssel: Här finns vår byggmodell av satelliten Odin. Klipp och klistra!

Nyheter från observatoriet hittar du under en annan flik.

Sidansvarig Publicerad: on 12 apr 2017.