Exoplanet illustration
​Så föreställer sig rymdkonstnären Livia Pietrow planeten och dess stjärna.​​​​​​​
​Livia ​Pietrow

Pressmeddelande: Sveriges exoplanet: nu kan alla rösta om namnen

Sveriges egen exoplanet kretsar kring en stjärna 400 ljusår bort i riktning mot Karlavagnen. Nu ska den döpas, tillsammans med dess stjärna, och Sveriges befolkning väljer namnen. Fram till 11 november kan du rösta om fem förslag som valts ut för att tävla. Också i ett hundratal andra länder runt om i världen väljs nya namn för planeter runt andra stjärnor för att fira den Internationella astronomiska unionens hundraårsjubileum. 

I år fyller den Internationella astronomiska unionen (IAU) 100 år, och en del av firandet är den globala tävlingen IAU100 NameExoWorlds. Varje land i världen får lov att ge ett populärnamn till varsin exoplanet med tillhörande värdstjärna. Sverige har tilldelats ett planetsystem som ligger bland stjärnorna i Karlavagnen, i stjärnbilden Stora björnen.

Över 1600 förslag lämnades av allmänheten efter att namntävlingen annonserades i juni. 

Alla får rösta på ett namn för planeten och ett namn för stjärnan. Omröstningen sker på adressen rymdaret.se/exoplanet.

Namnen på planeten respektive stjärnan som nu går till omröstning är dessa:

Dunfin och Akka 
Isagel och Aniara
Ratatosk och Yggdrasil 
Skoll och Alfrödull
Tjovke och Naestie

Alex Pietrow, astronom vid Stockholms universitet, har lett arbetet med namntävlingen för IAU i Sverige.

– Vi blev väldigt glada över alla förslag och det stora intresset för att döpa Sveriges exoplanet. Sedan vi utlyste tävlingen har Nobelpriset i fysik tilldelats upptäckten av den första exoplaneten runt en solliknande stjärna. Därför hoppas vi på ännu fler som röstar fram de bästa namnen, säger han. 

Namnen valdes ut från allmänhetens förslag av en expertjury, med stöd av den Internationella astronomiska unionens kontaktpersoner för astronomisk outreach i Sverige. 

Runt om i världen pågår just nu fler än hundra liknande omröstningar om respektive lands exoplaneter. Alla Sveriges grannländer ordnar också omröstningar. 

Röstlängden presenteras officiellt under fredagen den 25 oktober i Stockholm och i Umeå.

I Stockholm sker en presentation för medierna och Sveriges astronomer kl 15:50 på fredag 25 oktober under konferensen Astronomdagarna i Stockholm. Medierna är välkomna dit för att få höra mer om Sveriges exoplanet. På konferensen presenteras bland annat den senaste forskning om planeter utanför solsystemet. Kontaktperson är Robert Cumming, 070 4933114.

I Umeå görs en presentation av omröstningen i Umeå, på samiska kaféet Tráhppie, Helena Elisabeths väg 4,Umeå, från kl 18:30. Kontaktperson är Marianne Eik, 070-3483910.

Mer om de föreslagna namnen

Dunfin (planeten) och Akka (stjärnan) är två av gässen i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Ledargåsen Akka är döpt efter ett av Sveriges högsta fjäll, och Áhkká betyder gammal kvinna på lulesamiska

Isagel och Aniara är namn från Harry Martinsons episka Aniara. I dikten styrs den gigantiska rymdskeppet Aniara ut i världsrymden av piloten Isagel.

Yggdrasil är livets träd i den fornnordiska mytologin. Ratatosk är ekorren som är budbärare mellan trädets olika delar.

Alfrödull är solens vagn i fornnordisk mytologi och Skoll är vargen som jagar efter den.

Naestie är det sydsamiska ordet både för stjärna och för “björnens öga” i samband med traditionell björnjakt. Tjovke är sydsamiska för björnunge.

Mer om planeten och stjärnan

Sveriges exoplanet har beteckningen HD 102956 b, och den upptäcktes 2010 av ett forskarteam som leddes av den amerikanske astronomen John Johnson. Planeten är en så kallad het Jupiter med en omloppsperiod på 6,5 dagar runt stjärnan HD 102956, som är något tyngre och större än solen. Stjärnans massa uppskattas vara 1,68 gånger solens och dess diameter är drygt 4 gånger solens. 

Systemet ligger cirka 400 ljusår bort i stjärnbilden Stora björnen. Stjärnan kan ses från en mörk plats med en bra fältkikare eller mindre teleskop. Den ligger i mitten av Karlavagnen, nära stjärnan Megrez. Karlavagnen är en så kallad asterism som består av de ljusaste stjärnorna i Stora björnen; på engelska är den känd som the Big Dipper. 

Mer om omröstningen

För att rösta, gå till sajten www.rymdaret.se/exoplanet

Omröstningen öppnar torsdagen den 24 oktober i samband med att Astronomdagarna börjar i Stockholm, och den stänger den 11 november. Slutpunkten sammanfaller med en av årets astronomiska höjdpunkter, Merkuriuspassagen, då planeten Merkurius under loppet av några timmar korsar solskivan.

Frågor och svar om det globala projektet finns på http://www.nameexoworlds.iau.org/faqs

Så togs namnlängden fram

Nomineringar togs emot mellan 11 juni och 22 september 2019 och totalt inkom 1639 förslag. 

Namnen som går till omröstning valdes ut av en expertjury med stöd av Sveriges nationella kontaktpersoner för astronomisk outreach i Sverige. Jurymedlemmarna var Anna Davour, vetenskapsjournalist och fysikredaktör på Forskning och framsteg, och Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie vid Region Halland och fil dr i litteraturvetenskap. I IAU:s arbetsgrupp för tävlingen ingår Alex Pietrow (sammankallande), Robert Cumming (IAU:s nationella kontaktperson för astronomisk outreach), Emily Freeland och Seméli Papadogiannakis.

Namnförslagen ska följa IAU:s regler för namn för himlakroppar. Namnen ska höra samman och ska gärna väljas så att fler kan läggas till i framtiden om fler himlakroppar i systemet upptäcks. Namnen bör vara namn på saker, människor, eller platser med långvarig kulturell, historisk eller geografisk betydelse, och namnen får gärna knyta till stjärnbilden Stora björnen eller till Karlavagnen. 

Då 2019 är FN:s internationella år för urfolksspråk uppmuntrades förslag på samiska, och många sådana togs emot.

Mer om IAU och jubileumsåret 2019

Sedan den grundades 1919 är IAU världens största internationella organisation för yrkesastronomer. Idag samlar IAU fler än 13 500 yrkesastronomer från över 100 länder i hela världen. Dess uppgift är att genom internationellt samarbete främja och skydda astronomin i alla dess aspekter, inklusive forskning, kommunikation, utbildning och utveckling. IAU är den internationellt erkända myndigheten för att tilldela namn för till himlakroppar och detaljer på deras ytor. 

Namntävlingen koordineras av en kommitté som utsetts av IAU:s nationella kontaktperson för astronomisk outreach i Sverige.

År 2019 firas flera rymdrelaterade jubileer i Sverige. Utöver IAU:s hundraårsfirande firar även Svenska astronomiska sällskapet 100 år, och det är 50 år sedan den första månlandningen. För mer om hur du kan fira “superrymdåret” 2019, se hemsidan rymdaret.se, som är ett samarbete mellan Föreningen Christer Fuglesang Space Center, IAU:s nationella kontaktpersoner för astronomisk outreach i Sverige och med stöd av bland andra Rymdstyrelsen, Svenska astronomiska sällskapet, Astronomisk ungdom och Sveriges ingenjörer.

Länkar

NameExoWorlds Sverige: http://www.rymdaret.se/exoplanet 
IAU:s pressmeddelande om tävlingen: https://iau.org/news/pressreleases/detail/iau1908/
IAU:s 100-års firande: https://www.iau-100.org/
Superrymdåret 2019 i Sverige: http://www.rymdaret.se
IAU:s nationella kontaktpersoner för astronomisk outreach i Sverige: http://www.chalmers.se/sv/forskningsinfrastruktur/oso/popularvetenskap/Sidor/IAU-NOC-Sweden.aspx​

Kontakter

Robert Cumming, robert.cumming@chalmers.se, 070 4933114
kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola, IAU:s nationella kontaktperson för astronomisk outreach i Sverige

Alex Pietrow, alex.pietrow@astro.su.se, 079 306 7379
doktorand i astronomi, Institutionen för astronomi, Stockholms universitet

Moa Skan, moa.skan@astro.su.se
doktorand, Institutionen för astronomi, Stockholms universitet


Bilder

Högupplösta bilder kan laddas ner från https://www.flickr.com/gp/onsala/PSg8P6​

A (längst upp) - Stjärnan HD 102956 och dess planet enligt rymdkonstnären Livia Pietrow.
Bild: Livia Pietrow

B - Poster för omröstningen om Sveriges exoplanet. Ladda ner postern i pdf-format
Illustration: Livia Pietrow. Design: Alexis Lavail & Sofie Liljegren.

C - Så hittar du HD 102956 bland stjärnorna i Karlavagnen. Stjärnan syns från en mörk plats i en bra fältkikare, och i det här fotografiet som togs av astrofotografen Tobias Forslund, Luleå. De andra ljusa stjärnornas namn är också utmärkta.
Foto: Tobias Forslund (källa: Astronet​)

D - Stjärnan HD 102956 och dess omgivning på himlen. Hela bilden täcker 0,22 grader (lite mindre än hälften av en fullmåne). Planeten syns inte på bilden.
Bild: Sloan Digital Sky Survey
Sidansvarig Publicerad: to 24 okt 2019.