Boken Populärt om astronomi

Är du nyfiken på stjärnor, planeter, galaxer och universums mest spännande fenomen?

Boken Populärt om astronomi av Mikael Lerner är späckad med rymdfakta och är skriven så att alla kan hänga med.

Forskningen går framåt och i den tredje reviderade upplagan finns det många spännande nyheter. Här kan du läsa det senaste om exoplaneter, om dvärgplaneterna i solsystemet, om framtidens teleskop och rymdsonder.

Dessutom innehåller boken en massa bilder på olika himlafenomen, och ett nyskrivet efterord om vetenskapen och domedagsprofetior på internet.

Så får du tag i boken

Boken är slutsåld men du kan ladda ner den som pdf. Tidigare har den kunnat beställas från Astro Sw​eden eller från Bokus, och vi har haft ett mindre lager för grupper som kommer på studiebesök på Onsala rymdobservatorium. Läs mer om våra studiebesök.


Ladda ned som pdf: Du kan ladda ner en lågupplöst version av Populärt om astronomi som pdf. Se längre ner på denna sida.


Om författaren

Mikael Lerner är astronom och forskningsingenjör vid Onsala rymdobservatorium. Han disputerade 1998 på en avhandling om numeriska beräkningar av både kvasarer och stavgalaxer. Sedan dess har han arbetat som astronom på Areciboteleskopet i Puerto Rico, vid svenska teleskopet SEST i Chile och vid Onsala rymdobservatorium. Han är också en uppskattad föredragshållare. Populärt om astronomi, som finns i en tredje reviderade upplaga, är hans första bok.


Mikael Lerner
 Författaren Mikael Lerner. (Foto: Onsala rymdobservatorium/R. Cumming)

Sagt om boken

Sagt om tredje upplagan:

Lerners stil är klar och lättflytande av det slag som gör att man helst vill läsa boken utan avbrott. Det åsatta priset är ett mycket bra pris för en mycket bra bok.
      Rune Fogelquist, Populär Astronomi, nr. 1, 2013

[E]n alldeles eminent astronomibok... Den är nog det mest prisvärda som skådats på år och dag. På lite drygt 200 sidor, och i korta avsnitt, beskrivs populärt det mesta av intresse inom astronomin. Det står att läsa om allt från vårt solsystem, exoplaneter, stjärnor, nebulosor och galaxer till universums uppkomst och utveckling.
      Kari Aartojärvi, bloggen Rymdsonder, 25 december 2012

[J]ag uppskattar verkligen Mikaels avslutande reflektioner över vad som skiljer forskning från vidskepelse och övertro typ astrologi och flygande tefat. Boken borde ingå som "obligatorisk" bredvidläsningslitteratur t ex inom den teologiska utbildningen.
      Ulf R. Johansson, Cassiopeiabloggen, 24 december 2012

Sagt om tidigare upplagor:

Författaren är själv astronom och lotsar oss sakta men säkert genom galaxer och mörk materia, universums utveckling och skillnaden mellan radioteleskop och optiska teleskop. Det här är läsning för alla vetgiriga som törs omvärdera sin världsbild och gå i Galileis fotspår till världar där tid och rum är upplösta.
      Eva Gun, Stockholms stadsbibliotek, boktips.net, om 2:a upplagan

En perfekt bok att sätta i händerna på vetgiriga av alla åldrar. Mycket lämplig också i skolarbetet, i synnerhet på högstadienivå.
      Jan Sandström, Astr​o, nr. 1, 2001, om 1:a upplagan

Fakta om boken

Bindning: Häftad
Språk: svenska
Utgivningsdatum: 2012-11-30
Utgiven av: Onsala rymdobservatorium
Författare: Lerner, Mikael S.
Omfång: 230 sidor
Dimensioner: 239 × 169 × 15 mm
Vikt: 548 g
SAB: Ua kssb/6
DDC: 520
ISBN: 9789163702853
Omslag för nedladdning (1,5 MB, JPEG): omslag_populart_om_astronomi.jpg

Ladda ned Populärt om astronomi som pdf

Här kan du ladda ner boken som en enda pdf-fil på 6,2 MB ​​​(bilderna i denna version är lågupplösta):

Populärt om astronomi​.

Sidansvarig Publicerad: fr 20 aug 2021.