Michael Lindqvist, John Conway, Iván Martí-Vidal
Chalmersastronomer i projektet Event Horizon Telescope: John Conway, Michael Lindqvist och Iván Martí-Vidal​
​Foto: Chalmers/J. Bodell & R. Cumming

Chalmersforskare delar på Breakthroughpris för bild på svart hål

​Årets Breakthrough Prize i fundamental fysik, värt 29 miljoner kronor, tilldelas de 347 medlemmarna i projektet Event Horizon Telescope. Tre av dessa är astronomer vid Onsala rymdobservatorium, Chalmers.
– Det var en verklig överraskning för mig – men en väldigt trevlig sådan – när jag fick höra att bilden på det svarta hålet vunnit priset. Personal på Onsala rymdobservatorium gav viktiga bidrag till projektets framgång, och det betyder mycket för mig att den inblandade personalen erkänts av detta pris, säger John Conway, professor och föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

​2020 årets Breakthrough Prize i fundamental fysik har tilldelats medlemmarna i projektet Event Horizon Telescope för bedriften att avbilda ett svart hål med hjälp av sammankopplade radioteleskop.

Bland dem är Chalmersastronomerna Michael Lindqvist och John Conway (båda vid Onsala rymdobservatorium, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap) samt Iván Martí-Vidal (tidigare Onsala rymdobservatorium, numera vid Instituto Geográfico Nacional i Spanien).

– I Onsala har vi i flera decennier varit delaktiga i utvecklingen av teknik för att kombinera teleskop över hela världen för att bilda ett virtuellt radioteleskop (metoden kallas långbasinterferometri eller VLBI - Very Long Baseline Interferometry). Onsala rymdobservatorium är en av tre partners som driver APEX-teleskopet i Chile som används för sådana observationer och vår personal har arbetat under många år för att bygga upp VLBI-kapaciteten på APEX, säger John Conway.

– Onsala-personalen var också starkt involverade i utvecklingen av algoritmer för polariseringskalibrering samt mjukvaran som utgjorde en viktig komponent när bilden skulle skapas.

Breakthrough-priserna delas ut den 3 november 2019 för åttonde gången. Vid en ceremoni på NASA Ames Research Center i Mountain View, Kalifornien, USA, representeras forskarlaget av Shep Doeleman, astronom vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, USA. Breakthrough-pris har tidigare tilldelats bland andra kosmologen Hiranya Peiris, Stockholms universitet, 2017, och biologen Emmanuelle Charpentier, Umeå universitet, 2014.

Enligt prismotiveringen tilldelas Event Horizon Telescope priset "för den första bilden av ett supertungt svart hål, tagen med hjälp av en allians av teleskop lika stor som jorden".

– Detta var en stor internationell insats med människor över hela världen som arbetade mot ett gemensamt mål. När resultatet dök upp i april på framsidorna i världens tidningar illustrerade det en sällsynt "god nyhet" -historia om vad som kan uppnås genom mänsklig uppfinningsrikedom genom att arbeta tillsammans. Jag hoppas att resultatet kan visa allmänheten och särskilt unga människor vetenskapens och teknikens framsteg och åtminstone på sitt väldigt små sätt inspirera världen att arbeta tillsammans för att lösa de stora utmaningar världen står inför, säger John Conway.

Mer om hur bilden skapades:

Med hjälp av åtta känsliga radioteleskop på strategiskt utvalda platser runt om i världen fångade ett globalt forskarsamarbete för första gången en bild av ett svart hål. Teleskop i Antarktis, Chile, Mexiko, Spanien samt Arizona och Hawaii i USA användes av forskarna vid 60 forskningsinstitut i 20 länder. Genom att synkronisera varje teleskop med ett nätverk av atomklockor skapade teamet ett virtuellt teleskop lika stort som jorden och med en upplösningsförmåga som aldrig tidigare har uppnåtts från vår planets yta. Ett av deras första mål var det supertunga svarta hålet i mitten av galaxen Messier 87 – vars massa uppgår till lika mycket som 6,5 miljarder solar. Forskarna använde nyskapade algoritmer och metoder för att analysera mätningarna och kunde få fram en bild av det galaktiska monstrets skugga mot en fond av virvlande, het gas. Bilden stämde dessutom väl överens med Einsteins gravitationsteorier som förutspått en ljus ring som markerar där ljuset kretsar kring det mörka området från vilket ljus inte kan komma undan det svarta hålets dragningskraft.

Mer om forskningen och om priset

Pressmeddelande från Breakthrough Foundation:

Tidigare pressmeddelande Den första bilden av ett svart hål, 12 april 2019

Kontakter:

Robert Cumming, kommunikatör, Onsala rymdobservatorium, 031 772 5500, 070 4933114, robert.cumming@chalmers.se
Robert förmedlar kontakt till pristagarna.

Bilder:

A. I projektet Event Horizon Telescope ingår tre astronomer från Chalmers: John Conway (t v) och Michael Lindqvist (mitten) vid Onsala rymdobservatorium och Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, samt Ivan Martí-Vidal (t h), tidigare verksam vid Onsala rymdobservatorium och nu astronom vid Instituto Geográfico Nacional i Spanien.
Foton: Chalmers/Johan Bodell (John Conway); Chalmers/Robert Cumming (övriga)

B. Skuggan av det supertunga svarta hålet i mitten av galaxen M 87, som ligger 55 miljoner ljusår bort. Bilden har skapats av Event Horizon Telescope (EHT), ett globalt nätverk med åtta markbaserade radioteleskop som utformades för att ta bilder av ett svart hål.  Skuggan av ett svart hål är det närmaste vi kan komma det svarta hålet självt, ett kolsvart objekt som inte ens ljuset kan lämna. Det svarta hålets gräns – händelsehorisonten, som också har gett EHT dess namn – är omkring 2,5 gånger mindre än sin skugga och mäter knappt 40 miljarder kilometer tvärs över. Detta kan låta stort, men motsvarar bara 40 mikrobågsekunder på himlen – längden av ett kreditkort sett på månens yta.
Bild: EHT-samarbetet

C. Teleskopet APEX, ett av de åtta som ingår i Event Horizon Telescope, är ett samarbete mellan Onsala rymdobservatorium, Max Planck-institutet för radioastronomi, och ESO.​

Publicerad: fr 06 sep 2019. Ändrad: to 12 sep 2019