Rymdveckan i Göteborg
​Under rymdveckan firas att det är 50 år sedan den första månlandningen.​​​
​Foto: NASA

Rymdveckan 2019

​Här hittar du information om evenemang som äger rum under Rymdveckan i Västsverige, 14-22 september 2019.

Här ser du de föredrag som hålls av Chalmersforskare på Universeum och andra platser i Göteborg.

tisdag 17 september
14:30 Universums historia - föreläsning på äldreboendet Tre stiftelser
På äldreboendet Tre stiftelser i Göteborg föreläser chalmersastronomen Niklas Falstad under rubriken "Från big bang till månlandningen - höjdpunkterna i universums historia hittills". Sedan månlandningen för 50 år sedan, och under de 50 åren före, har astronomer lärt sig mycket om unversum och dess ännu längre historia. Niklas Falstad blickar tillbaka över årmiljarderna och berättar om allt som hänt under universums historia – eller så mycket som man hinner på ett kort föredrag! 
Plats: Träffpunkten, Vegagatan 55, 413 11 Göteborg​

tisdag 17 september
18:00-21:00 Movie night at Chalmers: Apollo 11
Företaget Cobham Gaisler visar upp sin rymdprocessor LEON/SPARC som utvecklades på Chalmers och som använts inom flera rymdprojekt, bland annat med månen som mål. Efter presentationen visas den hyllade dokumentärfilmen Apollo 11.
Biljetter: fri entré för Chalmers studenter. Biljetter kan hämtas ut mellan kl. 12:00 – 13:15 i Vörtpannan (Chalmers) torsdagen den 12:e, fredagen den 13:e och tisdagen den 17:e september.
Plats: RunAn, Chalmers kårhus

onsdag 18 sep, Chalmers
10:00-12:00 Rymdskolan klimat och MATS (högstadiet)
Hur funkar jordens atmosfär, klimat och vädersystem? Upptäck jordens kallaste moln och deras okända vågor med hjälp av satelliten MATS, som ska upp till rymden nästa år, och av forskarna från Chalmers som arbetar med satelliten.
Plats: Analysen, Chalmers
Målgrupp: högstadiestudenter
Anmälan är stängd


onsdag 18 sep, Chalmers
13:00-15:00 Rymdskolan svarta hål (gymnasiet)
Vad är ett svart hål, hur kan man ta kort på ett och hur funkar det egentligen med tyngdkraft och gravitation? Vi bjuder in gymnasiestudenter för att upptäcka kosmos mäktigaste kraft med hjälp av forskare, teleskop och experiment. 
Plats: Analysen, Chalmers
Målgrupp: gymnasiestudenter
Anmälan är stängd


onsdag 18 sep, Chalmers
12:00-13:00 Lunchföreläsning på Chalmers: Glaciers and galaxies (korta föredrag)
Hålls på engelska. Två av Chalmers gästprofessorer berättar om forskning som de tycker är extra spännande just nu.  Jim Davis talar om hur förändringar i jordens glaciärer och andra ismassor studeras från rymden, och Dimitra Rigopoulou berättar om galaxerna som var det unga universums största stjärnfabrikerna. 
Gratis lunch till de första 50 studenterna som kommer. 
Medverkar: Dimitra Rigopoulou, professor i astrofysik vid Oxforduniversitetet, Storbritannien; James L. Davis, professor vid Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, USA
Språk: engelska
Plats: RunAn, Chalmers kårhus
Målgrupp: studenter, gymnasiestudenter, vuxen allmänhet

lördag 21 sep, avgång från Universeum 
Ta bussen till Onsala rymdobservatorium
Vi bjuder på en busstur till Onsala rymdobservatorium, två avgångar från Universeum. Se teleskopen och möt forskarna. På plats blir det guidning bland teleskopen, ett besök på vår utställning, och ett kort föredrag om forskning med anknytning till observatoriet. Föredraget hålls på engelska. Guidning sker på svenska och engelska. Obs: Besök ENDAST med bussarna från Universeum.​
Biljetter är gratis men föranmälan krävs. 
Anmälan: öppnar 1 september
Tur 1: avgång kl 12:00, åter i Göteborg 15:45. Sök biljetter för avgång 1
Tur 2: avgång kl 13:30, åter i Göteborg 17:15. Sök biljetter för avgång 2
Plats: avgång från utanför Universeum, Södra vägen, Göteborg

lanseras 14 september
Tekniktävling för årskurs 6: Bygg en forskningsstation på Mars
Anmäl klassen till Tekniktävlingen och bidra med idéer till en framtida forskningsstation på Mars. Eleverna får möjlighet att arbeta i grupp med konstruktioner och dokumentation av den tekniska processen. Utmaningen är kopplad till grundskolans kursplan och är ett stöd i undervisningen. Under lärarträffarna får man möjlighet att lära sig mer om Mars samt utmaningarna med att leva, bo och resa till planeten. 


På Universeum – utställning, Chalmersforskare föreläser och gratis entré för studenter

Universeum är en del av Rymdveckan med över 60 programpunkter, nya utställningen Rymdresan och ett många Chalmersforskare som gästföreläsare. 

Under rymdveckan erbjuder Universeum 30 kostnadsfria biljetter om dagen för studenter från Chalmers och Göteborgs universitet. Platserna bokas via denna bokningssida, https://bokning.universeum.se/booking/9/51/offers/444 och först till kvarn gäller. Vid ankomst uppvisas giltigt studentkort.

För fullständigt program och övriga biljetter se Universeums sida o​m Rymdveckan.

lördag 14 sep, Universeum
11:00-11:15 Full koll på vädret kräver satelliter​
Patrick Eriksson, professor vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, berättar om hur satelliter i rymden hjälper forskare förutspå väder och hålla koll på klimatet

söndag 15 sep, Universeum
11:00-11:15 Vintergatan och avlägsna galaxer
Kirsten Kraiberg Knudsen, professor vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, forskar om galaxerna långt, långt bort i universum – och vad de har att berätta om vår egen galax, Vintergatan.

måndag 16 sep, Universeum
11:00-11:15 Sveriges nästa forskningssatellit MATS
Ole Martin Christensen, forskare vid Stockholms universitet och Chalmers, berättar om satelliten MATS och hur den ska göra nya upptäckter om jordens atmosfär och fenomen som de nattlysande molnen.

tisdag 17 sep, Universeum
12:30-12:45 ESA:s satellit JUICE
Eva Wirström, astronom och avdelningschef för Onsala rymdobservatorium, berättar om ett av framtidens mest spännande europeiska projekt: en rymdsond som ska undersöka Jupiter och dess isiga månar.

tisdag 17 sep, Haket
19:00-21:00 Astronomy on tap
Hålls på engelska. Astronomer samtalar om den senaste forskningen över en öl. En kunnig moderator leder ett samtal med en forskare, och sedan finns det utrymme för frågor och diskussion. Evenemanget ordnas av Astronomy on tap Gothenburg. Forskare vid Chalmers ingår bland arrangörerna. Astronomy on Tap Gothenburg finns på Facebook

fredag 20 sep, Universeum
12:30-12:45 Första bilden på ett svart hål – så togs den fram 
Michael Lindqvist, astronom vid Onsala rymdobservatorium, berättar om teleskopen, om teamet och om fysiken bakom årets kanske största rymdnyhet: den första bilden av ett svart hål.

fredag 20 sep, Universeum
14:00-14:15 Lär känna dig själv – Är du jätte eller är du dvärg? 
Elvire De Beck, astronom vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, forskar om stjärnor. Hon berättar hur vårt ursprung och vår framtid hör samman med stjärnor i alla storlekar – både jättar och dvärgar.

lördag 21 sep, Universeum
11:00-11:15, 12:30-12:45 och 14:00-14:15 Sökandet efter liv i rymden
Carina Persson, astronom vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, har koll på alla de tusentals planeter som astronomer nu upptäckt runt andra stjärnor, och hur vi ska leta efter spår av liv i rymden.

söndag 22 sep, Universeum​
12:30-12:45 GPS – Mer än bara po​sitionering
Joakim Strandberg, doktorand vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, berättar hur tekniken bakom satellitnavigering används också för att skaffa koll på atmosfären, haven och klimatet.


Kontakt:

Robert Cumming, robert.cumming@chalmers.se, 070 4933114, 031 772 5500
Andri Spilker, andri.spilker@chalmers.se

Sidansvarig Publicerad: on 18 aug 2021.