Vetenskapsfestivalen 2016 Unika men lika

2016 Unika men lika

​Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Varje vår invaderar Vetenskapsfestivalen stan med massor av aktiviteter. Chalmers är en av fyra stolta huvudmän för festivalen.
 
Årets tema: unika men lika. Vi lever sida vid sida med varandra, miljarder människor och arter i världen, till synes olika men de flesta av oss lika. Ditt utseende, de villkor du lever under och din fysiska förmåga kan skilja sig från andras, men din tro, dina känslor och vad du identifiera dig med kan vara desamma. Vi är alla lika – lika unika. Vi har olika gener, erfarenheter, olika sätt att lära, att hantera livet och att bara vara. Även om vissa saker verkar identiska kan resultatet bli mycket olika. Hur gör vi denna unika men ändå gemensamma värld begriplig? Hur kan vi arbeta med utbildningssystem, hälsofrågor och mångkulturella utmaningar? Var slutar det mänskliga och var börjar cyborgen? Vi är alla lika, men olika. 13-17 april 2016, fri entré.

Chalmers rektor Stefan Bengtsson kommer att vara en av talarna på invigningseventet den 13 april på Draken vid Järntorget.

Öppna programmet

Det öppna programmet pågår mellan den 15 och 19 april. Nedan hittar du ett axplock av de programpunkter där Chalmers medverkar.

  • Ny metod revolutionerar förbränningsindustrin (extern webbplats) En ny metod som ökar effektiviteten och minskar utsläpp vid förbränning av biomassa och avfall i fluidbäddpannor har utvecklats i ett samarbete mellan Chalmers och E.ON. Genom metoden kan förbränningssyre användas mycket effektivare vilket tar bort problem som har frustrerat forskare och pannägare.  
  • Hur bor du i morgon? Var och med vem? Framtidens rättvisa och hållbara stad kännetecknas av nya idéer och lösningar för boende men också ett nytt gränsland mellan det privata och publika. Studenter och forskare på Chalmers testar tankar om framtidens boende, bl.a. i HSB Living Lab och konstruktioner för tillfälliga flyktingskydd.
  • Biologi och bioteknik Ta chansen att få en inblick i forskningen på institutionen för Biologi och bioteknik! Ta del av programpunkter som Jästsvampar bortom bröd, vin och öl, Antibiotikaresistens – Vad? Hur? och mycket mer.
  • Rymden Studiebesök på Onsala rymdobservatorium, Cosmic Club m.m. 
  • Hållbar Quiz (extern webbplats) Ta tillfället att utmana forskare, företagare, studenter och närboende i en frågetävling på temat hållbarhet. Frågetävlingen hålls på Johanneberg Science Park.
  • Science Slam ​En tävling där forskare tävlar om att presentera sin forskning så att alla förstår. Syftet med tävlingen är snarare att föra ut forskningsinformation på sätt som involverar publiken, än att kora en vinnare.
Chalmers samtliga programpunkter dag för dag

Hela öppna programmet​ - Vetenskapsfestivalens hemsida

​Skolprogrammet

Skolprogrammet pågår mellan den 11 och 22 april. Experimentverkstaden är den största enskilda aktiviteten i skolprogrammet. I år har den flyttat och återfinns i Frihamnen (se nedanstående länk för karta och hela programmet på Vetenskapsfestivalens webbplats). Alla aktiviteter i skolprogrammet måste bokas i förväg.
 
Sheila Galt är en eldsjäl för Chalmers medverkan i skolprogram. Läs intervjun Fullt upp för Sheila på Vetenskapsfestivalen
 

​Fackprogrammet

Fackprogrammet rymmer framför allt Forum för forskningskommunikation, onsdagen den 13 april.
 

Publicerad: on 23 mar 2016. Ändrad: fr 08 apr 2016