Jennifer Alvén, doktorand i bildgruppen på Signaler och system.​​​

​Foto: Elin Björklund, Chalmers

Artificiell läkarlicens?

​2016 – året då Google-datorn slog världsmästare i brädspel, då Nintendos förstärkta verklighet (augmented reality) fick vuxna människor att jaga japanska monster och då Teslas självkörande bilar skapade ha-begär hos den mest inbitna cyklisten. Den gemensamma nämnaren? Det stavas artificiell intelligens och datorseende.

Jennifer Alvén är doktorand i medicinsk bildanalys men har namnet till trots varken studerat läkarlinjen eller på konsthögskola. Hennes forskning syftar till att ge läkare automatiska verktyg för att tolka medicinska bilder (till exempel skiktröntgen). Med andra ord så skapar hon datorprogram som till exempel kan lokalisera blodkärl eller linjera ut hjärtsäcken. På så sätt kan intelligenta algoritmer bistå såväl kliniskt arbete som medicinsk forskning, till exempel i samarbeten på MedTech West​ och i det pågående Scapi​sprojektet. I praktiken går hennes forskning ut på att lära en dator att bli lika medicinskt kunnig som en läkare – något som är lättare sagt än gjort...

Så vad gör en doktorand om dagarna? Jennifers dagar är en salig mix av buggfixning framför sina tre datorskärmar, möten med medicinforskare på Sahlgrenska och Latex-formatering av halvfärdiga artiklar. Dessutom ska hon hinna med att handleda såväl exjobb som datorlabbar och plugga inför tentor i till exempel konvex analys. Följ Jennifers doktorandliv här på Forskning pågår.

Sidansvarig Publicerad: to 15 apr 2021.