Var är Sveriges kvinnliga techmiljardärer?

​Trots en allt mer jämlik antagning på tekniska universitet så lyser kvinnor fortfarande med sin frånvaro i teknikmedias rubriker. Varför är alla techmiljardärer män? Varför har Sverige genom tiderna kunnat stoltsera med bland annat Niklas Zennström (Skype) samt Daniel Ek och Martin Lorentzon (Spotify) medan det är betydligt mer skralt med kvinnliga IT-entreprenörer?
För precis som Ulrika Sedell skriver nedan så finns det numera 27 techmiljardärer i Sverige, varav 0 kvinnor... 

 
 
Det finns säkert en miljon olika teorier om varför kvinnonamn saknas på svenska teknikbolags wikipediasidor. Jag tänker (faktiskt!) inte grotta ner mig i att försöka besvara varför i denna text, utan istället lyfta fram några grymma kvinnliga teknologer och entreprenörer som på sitt sätt försöker ändra på saken.

Inga Ingenjör och Vetenskaps-Andrea​En av min bästa vänner, samt före detta studiekamrat, Andrea är ett geni när det gäller socialt entreprenörskap. När man inte ser henne i sommarlovsmorgon som “Vetenskaps-Andrea” så arbetar hon med projektet “Inga Ingenjör”. Inga Ingenjör syftar till att inspirera barn till att se möjligheter inom teknik oavsett bakgrund, och bland annat gäller det förstås att inspirera unga tjejer. Ett av resultaten av projektet hittills är barnboken “Inga och Leo löser allt”, en berättelse där Inga får följa med sin pappa vaktmästaren till universitetet och blir inspirerad till att hjälpa folk med uppfinningar. Glöm inte att hälsa på Andrea och Malin (Ingas andra mamma) på bokmässan i helgen! 

Pink ProgrammingEn annan före detta studiekamrat till mig, Vanja, var med och startade den ideella föreningen Pink Programming förra året. Vanja, Tone och Vibeke önskade sig fler kvinnliga utvecklare som kollegor, och angrep problemet genom att skapa programmeringsträffar för tjejer i Malmö, Göteborg och Stockholm. Dessutom anordnar dom kodningsläger, bjuder in kvinnliga inspirationstalare och så vidare. Grymma!

Womengineer​Inte helt okända  men väl värda att nämnas här. Om du inte följer Womengineer på facebook så börja nu  grymt kul att läsa bloggposter från kvinnliga ingenjörsstudenter i olika delar av Sverige. Ett grymt mål har dom förstås också: “Vi som arbetar med Womengineer drivs alla av samma mål: att det 2030 examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Vi gör detta eftersom vi tror att en ökad jämställdhet på de tekniska högskolorna leder till en ökad välfärd för Sverige.” Det kan i alla fall jag skriva upp på.

Slutligen  vem blir egentligen Sveriges första kvinnliga techmiljardär? Jag har förstås ingen aning, men jag håller tummarna för Chalmerstjejerna Mai och Nanna från Sigmastocks​

Trevlig helg!

Text: Jennifer Alvén, doktorand på Signaler och system.
Bild: Andrea Pettersson.

Sidansvarig Publicerad: fr 23 sep 2016.