​Danica Kragic, robotforskare på KTH, visar exempel på robotar som skär bröd (!) – en del av hennes presentation på temat “är vi robotar eller människor?”.
​​Foto: Jennifer Alvén, doktorand på Signaler och system.

Are we all robots?

Är vi egentligen robotor allihopa? Det frågade sig Danica Kragic, robotforskare från KTH (Kungliga tekniska högskolan), under gårdagens WISE-seminarie. Dani (som hon kallar sig) är numera också en kändis utanför akademins tegelväggar, dels genom årets sommarprat och numera som ansiktet utåt för det svenska klädmärket Rodebjer. 
Igår hade vi i WISE alltså äran att presentera Danica Kragic som talare på ett välbesökt lunchseminarie. WISE lunchseminarien syftar till att bjuda in duktiga kvinnliga forskare som har erfarenhet av hur det är att göra karriär som kvinna i akademiska miljöer. Det är nämligen så att forskning visar att en viktig nyckelfaktor till att överväga en fortsatt akademisk bana är tillgången till förebilder man kan relatera till, och därför har vi i WISE bestämt oss för att det kan vara en bra idé att ge anställda på Chalmers möjligheten att träffa intressanta och framgångsrika kvinnliga forskare.

Danica föreläste under den dubbeltydiga rubriken “Are we all robots?”, vilken inkluderade allt från hennes faktiska forskning inom automatik och robotik till hennes tankar kring ledarskap och akademisk karriär. Personligen var det grymt kul att se och lyssna på en viljestark kvinna som gjort lysande akademisk karriär och som dessutom bar en grym outfit (man kan bli lite smått trött på den akademiska arbetsuniformen “jeans och gympaskor”). Dani är nämligen inte bara forskare  hon är också sömmerska och numera en del av klädskaparen Rodebjers kampanj “I am”. Jag rekommenderar starkt denna videon med Danica innehållande följande fantastiska citat:

“Sometimes our lives seem better fit for robots, better for machines that can be programmed. 
We work. We clean. We drive the kids. 

We’re not robots. We are human beings.”
 
Ett grymt citat som fångar den frustration jag själv kan känna över krav på perfektion och dygnets allt för få timmar. Sammanfattningsvis, jag tror WISE ambition helt klart funkade för egen del den här gången, jag har nu inkluderat Dani bland mina egna förebilder och hoppas på tillfällen att stöta på henne igen i min framtida forskarkarriär.

Slutligen: Danicas sommarprat hittar ni här
 
Text och bild: Jennifer Alvén, doktorand på Signaler och system.

Sidansvarig Publicerad: to 20 okt 2016.