Miljö- och hållbarhetskongress samlar internationella toppforskare i Göteborg

Runt 800 personer från över 80 länder deltar i den internationella kongress om lärande för miljö och hållbar utveckling som Göteborgs universitet och Chalmers arrangerar i Göteborg i sommar: World Environmental Education Congress – WEEC2015. – Vill vi nå en hållbar framtid behöver vi ta frågan om lärande för hållbar utveckling på stort allvar, säger Katarina Gårdfeldt, föreståndare för Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) vid Chalmers och Göteborgs universitet..

​WEEC2015 riktar sig till alla som intresserar sig för pedagogiska modeller kring miljö- och hållbarhetsfrågor.
– Kongressens teman berör var och en av oss som forskar, undervisar eller arbetar med lärande, oavsett ämnesområde, utbildningsnivå och sektor. Lärande om miljö och hållbarhet är en förutsättning i strävan mot ett hållbart samhälle för alla. Genom att arrangera kongressen visar vi att högre lärosäten tillsammans med andra aktörer tar en roll i samhället för livslångt lärande, säger Katarina Gårdfeldt, föreståndare för GMV, som står som värd för kongressen.

Samlar de främsta experterna

Till kongressen kommer de främsta experterna inom lärande för hållbar utveckling, från hela världen. En av dem är Professor Heila Lotz-Sisitka från Rhodes University i Sydafrika, som starkt bidragit till att inkludera miljö och hållbar utveckling i utbildningsystemet i Sydafrika efter apartheids upphörande. Hon kommer bland annat belysa på vilket sätt vi behöver utveckla lärande och social förändring för att nå hållbarhet och jämlikhet.
– WEEC möjliggör för människor från hela världen att träffas och utbyta erfarenheter, vilket behövs för att tillsammans kunna jobba mot det gemensamma målet om att sprida kunskap om miljö och hållbar utveckling, säger Katarina Gårdfeldt.
Syns i Göteborg
En rad sidoevents på temat lärande för hållbar utveckling äger rum i anslutning till kongressen. Grundskoleelever i Göteborg har till exempel skapat ett recept på en hållbar måltid, som kommer att serveras på kongressens avslutningsmiddag i Restaurang Trädgårn. Runt Götaplatsen kommer flera aktiviteter anordnas under de dagar som kongressen pågår, bland annat kortföreläsningar om hållbar utveckling samt en workshop för barn i att designa hållbara t-shirts.

Om WEEC2015
WEEC2015 arrangeras i år för åttonde gången och äger rum i Göteborg den 29 juni till 2 juli 2015. Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola står genom Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) som värdar tillsammans med WEEC’s permanenta sekretariat.
Mer information och anmälan: www.weec2015.org
Kontakt: Projektledare Rebecka Hallén, GMV, rebecka.hallen@gu.se 0721-58 28 39

Publicerad: on 10 jun 2015.