GMVs julkalender mål 6 Rent vatten och sanitet för alla

Säkerställa tillgång till och hållbar vatten- och sanitetsförvaltning för alla

Det sjätte målet för hållbar utveckling slår fast att vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för en hållbar utveckling. En mycket stor andel individer som lever i fattigdom saknar tillgång till rent vatten och grundläggande sanitet. Vatten är också en förutsättning för världens livsmedelsproduktion och energiproduktion och därmed kan brist på vatten bli orsak till konflikt. Avsaknaden av en pålitlig och närliggande vattenkälla och säkra, privata toaletter har djupgående effekter på livet för miljontals människor världen över.

Se film där Stina Hansson, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet, och Andreas Lindhe, Bygg- och miljöteknik/geologi, Chalmers, ger perspektiv på mål 6 utifrån sin forskning.

Mer om Stina Hansson

DRICKS är en centrumbildning för dricksvattenforskning vid Chalmers med målet att tillsammans med andra bidra till en säkrare dricksvattenförsörjning.

Har du fler exempel på forskning eller verksamhet vid Chalmers eller Göteborgs universitet med koppling till detta mål?
Tipsa oss på gmv@chalmers.se

Följ GMV:s julkalender och öppna 17 luckor för en hållbar framtid

Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar GMV ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som berättar om hur de arbetar för att bidra till de globala målen och läs om projekt som på olika sätt kopplar till målen. Den artonde december blir det en bonuslucka som räcker fram till julafton.
Till julkalendern

Publicerad: fr 09 dec 2016. Ändrad: må 19 dec 2016