Chalmers lag i International Physicists' Tournament 8-13 april 2017
Mellan den 8 och 13 april arrangerar Fysikcentrum Göteborg den internationella fysiktävlingen The International Physicists' Tournament.  Studenterna Henrik Gingsjö, Sanna Jarl, Martin Selin, Åke Andersson, Thana Sriviriyakul och Carl-Joar Karlsson tävlar för Chalmers och möter lag från hela världen. ​​​ ​​​
​​Foto: Mia Halleröd Palmgren

Världens vassaste fysikstudenter löser våra vardagsproblem

Hur kan man snabbast få honungen att lösa sig i teet? Går det att höra på poppljudet hur högt ett popcorn hoppar? Sådana frågor går att svara på med fysikens hjälp. Under ​tävlingen International Physicists' Tournament i Göteborg 8–13 april fajtas världens vassaste fysikstudenter om att lösa kluriga vardagsproblem på bästa sätt.

De som tävlar är de bästa kandidat- och mastersstudenterna från 15 olika länder världen över. Totalt deltar ungefär 150 personer i de olika fajterna som bjuder på ingredienser som gelé-lego, magneter, vandrande kedjor, leksaksbilar, popcorn och te.

Det handlar om 17 olika problem som ska lösas och studenterna har brottats med dem sedan i somras. Efter mer än åtta månaders klurande har de lagt ner många timmar av sin fritid på att hitta angreppssätt för att lösa problemen som alla saknar ett entydigt facit.

– ​ Idén med tävlingen är att studenterna ska jobba på samma sätt som en forskare. De behöver konkretisera ett problem, se vad de behöver mäta, hur de ska göra det och hur de kan analysera resultaten. Dessutom måste de kunna presentera lagets lösning på ett begripligt sätt och försvara sina slutsatser och sitt resultat. Det krävs många kompetenser för att klara allt detta och därför är det viktigt med ett bra samarbete i laget, säger Andreas Isacsson, en av arrangörerna och till vardags biträdande professor på institutionen för fysik på Chalmers.

Det är första gången som Fysikcentrum Göteborg arrangerar tävlingen och alla fajter hålls på Campus Johanneberg. Eftersom värdlandet får ha två lag med i turneringen, representeras Sverige av lag från både Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Chalmers.
Från Chalmers är det Henrik Gingsjö, Sanna Jarl, Martin Selin, Carl-Joar Karlsson, Thana Sriviriyakul och Åke Andersson som försvarar de blågula färgerna.

–  Det blir jättekul. Jag ser fram emot att träffa studenter från många olika länder och att utbyta idéer, säger Sanna Jarl, medan hon jobbar på ”te med honung-problemet” tillsammans med laget.

Några av de gästande lagen har jobbat extremt hårt för att kunna delta i tävlingen. Till exempel har lagen från Venezuela och Brasilien ordnat stora insamlingskampanjer för att få ihop pengar till resan.

–  Vi är så glada att de klarade det! För mig är det här en av de bästa veckorna på hela året: Så mycket nyfikenhet, energi och drivkraft. Och det är intressant att fenomen som vi ser i vår vardag och tar för givet, faktiskt kräver relativt komplicerad fysik om man verkligen ska förstå dem, säger Andreas Isacsson.

Under turneringen deltar varje lag i fyra olika fajter. De lag som får högst poäng av domarna går till final. Finalen hålls i Palmstedtsalen på Chalmers den 13 april klockan 9 på morgonen.
Både deltävlingarna och finalen är öppna för allmänheten och det kostar inget att komma och titta. Turneringen finansieras av Chalmers och Stiftelsen för strategisk forskning (SFF) i samarbete med Svenska Fysikersamfundet och flera andra medarrangörer. Första gången tävlingen arrangerades var i Ukraina 2009.

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

Mer information:

andreasisacsson.jpg
Andreas Isacsson

Arrangör, biträdande professor vid institutionen för fysik, Chalmers tekniska högskola, 073-152 63 36, 031-772 3187, andreas.isacsson@chalmers.se

Joel Magnusson

Arrangör, doktorand vid institutionen för fysik, Chalmers tekniska högskola,

031- 772 37 08, joel.magnusson@chalmers.se

Publicerad: ti 04 apr 2017. Ändrad: fr 07 apr 2017