Val av beslutskriterier

​Det första steget vid användning av WISER är att välja vilka beslutskriterier som ska ingå i analysen. I WISER är kriterierna uppdelade i de etablerade hållbarhetsdimensionerna social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet, med tillägg av en teknisk dimension för att inkludera viktiga aspekter ur vattenförsörjningssynpunkt, såsom leveranssäkerhet och anpassningsförmåga. Vissa förslag på MKA-upplägg inom VA-försörjning förordar även en dimension om hygien och hälsa (Malmqvist m.fl., 2006), men i WISER är dessa aspekter istället inkluderade i den sociala dimensionen.  

I verktyget väljer användaren med hjälp av kryssrutor vilka kriterier som ska ingå i analysen (se figuren nedan). Som stöd för kriterievalet finns ett antal förinlagda beslutskriterier att välja mellan (listade nedan). Men det finns även möjlighet att lägga till nya kriterier. Då markeras kryssrutan för ett ytterligare kriterium och denna kan därefter namnges och beskrivas. Noggranna överväganden måste då göras så att utvalda och tillagda kriterier inte medför någon dubbelräkning av åtgärdernas effekter. 

BIlden föreställer ett utsnitt av en vy o Wiser-verktyget där användaren kan völja vilka kriterier som ska ingå i analysen.
Bild: Utsnitt av en vy från WISER där användaren kan välja de kriterier som ska ingå i analysen och vid behov lägga till nya kriterier.

Kriterierna ska återspegla åtgärdernas prestanda beträffande måluppfyllelse, vilket innebär att valet av kriterier beror på vilka mål man har satt upp för sitt beslut. Om målen för beslutet enbart är av exempelvis teknisk karaktär, kan alltså samtliga valda beslutskriterier tillhöra den tekniska dimensionen. Antalet kriterier bör hållas lågt samtidigt som de tillsammans ska kunna ge ett så fullständigt underlag som möjligt för ett välinformerat beslut.  

Mål och kriterier för utvärdering av dricksvattenåtgärder

Kriterierna är här indelade utefter teknisk, social, miljömässig, respektive ekonomisk hållbarhetsdimension.

Teknisk dimension   

Mål: Hög tillförlitlighet

  • Kriterie: Leveranssäkerhet
    Systemets förmåga att leverera vatten vid störningar i en eller flera delar av systemet (råvatten, beredning, distribution).
  • Kriterie: Sabotage
    Systemets motståndskraft mot sabotagerisk

Mål: Flexibilitet

  • Kriterie: Anpassningsförmåga
    Förmåga att prestera tillfredsställande under omvärldsförändringar 

Mål: God genomförbarhet

  • Kriterie: Tillstånd
    Möjligheten att få nödvändiga tillstånd såsom vattendom
  • Kriterie: Rådighet
    Rådighet och påverkansmöjlighet kring systemet
  • Tid till idrifttagande
    Tidplanen för genomförandet i relation till när åtgärden behöver vara i drift

Social dimension

Mål: Högt förtroende 

  • Upplevd trygghet 
    Effekter på allmänhetens och konsumenternas tillit och förtroende för vattenproducenter och leverantörer

Mål: God dricksvattenrelaterad hälsa 

  • Skydd mot mikrobiologiska hälsorisker 
    Barriärverkan med hänsyn till råvattenkvaliteten
  • Skydd mot kemiska hälsorisker
    Barriärverkan med hänsyn till både bakgrundsbelastningen av kemiska ämnen och akuta utsläpp 
  • Andra dricksvattenparametrar  
    Lukt, smak och andra kvalitetsaspekter 

Mål: God icke-dricksvattenrelaterad hälsa 

  • Icke-dricksvattenrelaterade hälsoeffekter 
    Icke-dricksvattenrelaterade effekter på människors hälsa, från t.ex. luftföroreningar och buller
  • Arbetsmiljö 
    Förutsättningarna för en god arbetsmiljö baserat på systemlösningen som helhet

Mål: Lokal utveckling  

  • Tillväxtpotential 
    Utvecklingspotential för näringsliv, bostäder och offentlig sektor
  • Rekreationsvärden
    Effekter på områden av värde för det rörliga friluftslivet

Mål: Rättvisa

  • Fördelningseffekter
    Effekter med hänsyn till om vissa delar av samhället missgynnas av åtgärden

Miljömässig dimension

Mål: Skydd av akvatiska ekosystem   
  • Vattenresursers kvalitet 
    Effekter på berörda vattenresursers kvalitet (råvattentäkter såväl som andra grund-och ytvattenresurser)
  • Vattenresursers kvantitet
    Balans mellan tillgång och uttag i yt- och grundvattenresurser, samt andra faktorer som kan påverka berörda vattenresursers kvantitet
Mål: Skydd av terrestra ekosystem 
  • Terrestra ekosystems livsduglighet
    Effekter på flora, fauna, livsmiljöer och biologisk mångfald

Mål: Effektiv resursanvändning och begränsad klimatpåverkan i anläggnings- och /eller driftfas
  • Energianvändning och växthusgasutsläpp
    Effekter på energianvändning och växthusgasutsläpp    
  • Vattenanvändning
    Effekter på vattenbehov och vattenanvändning 
  • Markanvändning
    Arealen mark som tas i anspråk  
  • Materialanvändning
    Användning av icke förnybara material 
  • Kemikalieanvändning
    Kemikalieanvändning vid produktion
  • Icke-återvinningsbart avfall
    Produktion av icke-återvinningsbart avfall


Ekonomisk dimension

Mål: Rimlig finansiell situation
  • Investeringskostnader   
    Investeringskostnader till följd av åtgärdsimplementering  
  • Drift- och underhållskostnader   
    Löpande kostnader till följd av drift och underhåll  

Referenser
Malmqvist, P.-A., Heinicke, G., Kärrman, E., Stenström, T. A., & Svensson, G. (2006). Strategic Planning of Sustainable Urban Water Management. London: IWA Publishing.

 

Sidansvarig Publicerad: on 05 maj 2021.