Anne-Marie Hermansson

Professor (emerita),
Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap

Anne-Marie Hermansson, professor (emerita) i strukturerade biomaterial, tog civilingenjörsexamen i kemiteknik vid Chalmers, doktorerade i Lund och har genom åren främst forskat på biopolymerer samt på biomaterial med koppling till livsmedel. Hon har varit avdelningschef vid för dåvarande Institutet för livsmedel och bioteknik, (nu RISE Jordbruk och Livsmedel) och adjungerad professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers. 2007 flyttade hon helt till Chalmers, initierade excellenscentrat SuMo Biomaterials och blev professor vid avdelningen för teknisk ytkemi på Chalmers. 2007 tilldelades Anne-Marie Hermansson IVA:s guldmedalj. Hon blev Vicerektor på Chalmers 2010. För sitt arbete med att bygga upp Chalmers styrkeområden samt med att belysa vetenskapens roll i samhället och den forskning som krävs för att möta globala utmaningar för tillväxt och en hållbar utveckling, tilldelades hon Chalmersmedaljen 2016.

Publicerad: må 26 sep 2011. Ändrad: må 05 feb 2018