Marias guide till galaxen

2012-03-08

Så fort det börjar mörkna kan man i väst se planeterna Venus och Jupiter. Båda ser ut som starkt lysande stjärnor och Venus är den starkaste. Just nu närmar sig planeterna varandra, och den 15/3 är det dags för en konjunktion. Det betyder att planeterna ser ut att komma nära varandra på himlen.

Venus närmar sig sedan solen under resten av våren för att den 6/6 passera över solskivan. Detta kallas för en Venuspassage, och genom att studera sådana lyckades för första gången avståndet mellan solen och jorden mätas på 1700-talet. Nästa Venuspassage sker 2117, så det är antagligen bäst att passa på att se denna om man vill ha chansen att se någon. Jag håller ett föredrag om detta på Fysikens dag under vetenskapsfestivalen 28/4.

Planeten Mars går upp i öst vid 16.30 och står som högst på himlen i syd strax innan midnatt. Den ser ut som en rödaktigt lysande stark stjärna. Den är synlig hela natten och rör sig mot väst. Om man har en riktigt mörk himmel går det också att se att Mars är rakt under stjärnbilden Lejonet just nu.

Vid kl 21 går Saturnus upp och den är som högst på himlen (i syd) strax efter kl 02. Saturnus är synlig fram till gryningen då den befinner sig i väst. Den 11/3 är månen nära Saturnus om man vill ha en guide som pekar ut den.

Mitt planetspaningstips just nu är att titta på Venus och Jupiter så fort det börjar mörkna. Vid 22-00 är det sedan dags att titta efter Mars och Saturnus. Mars är lätt att känna igen på grund av den röda färgen, och hittar man Mars är det bara att leta öster ut (åt vänster) från den tills man ser en annan stark "stjärna" som bör vara Saturnus.

Då hoppas vi på klara nätter!

Hälsningar,
Maria Sundin

Uppdaterad: 08 mars 2012
Ansvarig för sidan: Anna Wallin